Wednesday, April 11, 2018
Ulkomaan velkaa voisi helpottaa
Kotimaisuus on ollut aina metsätaloutemme valtti. Kotimaisuuden merkitys kasvaa aina, kun velkaannumme ulkomaille.
Pari vuotta sitten kannoimme huolta Kreikan ulkomaan veloista. Tänään kannamme yhä enemmän huolta Italian veloista. Mutta myös oma valtionvelkamme paisuu.
Vuonna 2017 ylsimme kaikkien aikojen ennätykseen, 106 miljardiin euroon. Se tekee 19 200 euroa jokaista suomalaista kohti.
Velkaantumisen nykynousu alkoi vuonna 2008. Keskimäärin olemme velkaantuneet yli kuudella miljardilla eurolla vuodessa. Vuonna 2017 otimme lisävelkaa 3,4 miljardia euroa.
KUOLLEILTA tuntuville velkaluvuille ei tulisi kohauttaa olkapäitä. Kaikki velat on joskus maksettava. Nykymenolla siirrämme velan takaisin maksun lapsillemme.
Jokainen meistä maksaa valtionvelan korkoa veroinaan. Yhden prosentin keskikorolla se tekee 192 euron vuosiveron kaikille suomalaisille. Koko Suomen tasolla maksua on miljardi euroa vuodessa.
Korkoon tarvittava veroraha valuu ulkomaille. Kotimainen puuvoima vähentäisi tuota valumaa.
Ulkomaiset energiat - öljy, kivihiili, maakaasu, tuontisähkö ja uraani - ostetaan näinä aikoina velaksi. Kiistellyn ydinvoimankin kotimaisuus on banaanin luokkaa: tavara ostetaan ulkoa ja pelkästään kypsytetään kotimaassa.
KULUNEEN kymmenen vuoden aikana Suomen energiataloudessa on tapahtunut kaksi lisävelkaantumiseen johtanutta muutosta.
Ensiksi, paljolti kotimaista puuta käyttävien kaukolämpövoimaloiden sähköntuotanto on kääntynyt laskuun. Toiseksi, ulkomaisen sähkön tuonti on noussut kiihtyen.
Pohjoismaisen sähkön pörssihinnalla 30 euroa megawattitunti tuontisähkömme maksaa nyt 630 miljoonaa euroa vuodessa.
Puolet siitä voisimme helposti korvata puusähköllä. Erotus helpottaisi ulkomaan velkojen korkohoitoa.
Metsätalous on Suomessa luonteva tapa luoda kansantaloudelle ylijäämää, tuoretta kotimaista rahaa ulkomaisen, ummehtuneen velkarahan tilalle.
Ulkomainen velkasähkö kannattaisi vaihtaa takaisin kotimaiseen puuvoimaan.
Veli Pohjonen
Suomenmaa. Mielipide 11.4.2018
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment