Monday, April 09, 2018
Biopolttoaineilla kasvihuoneilmiötä vastaan
Ja tapahtui niinä päivinä että maapalloa uhkaavan kasvihuoneilmiön vuoksi kaikki maasta kaivetut polttoaineet oli verolle pantava. Tämä verollepano oli ensimmäinen yleinen hiilidioksidin päästömaksu, ja se tapahtui Boutros Boutros-Ghalin ollessa Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteerinä.
Ilmakehässä on hiilidioksidia yllättävän vähän: tilavuudesta mitaten vain prosentin kolmaskymmenesosa. Mutta vähäisyyttäänkin hiilidioksidi on ilmakehän tärkeimpiä kaasuja. Jo pieni hiilidioksidin lisäys saa ilmamassan käyttäytymään lämpöä säästävän kasvihuonelasin tavoin. Siksi puhumme kasvihuoneilmiöstä.
Kasvihuoneilmiön arvioidaan johtavan maapallon ilmakehän hallitsemattomiin häiriöihin: lämpimiin ja sateisiin talviin yhtäällä, kuivuuteen ja pyörremyrskyihin toisaalla.
Kasvihuoneilmiö on ihmiskuntaa jo 2000-luvun alussa uhkaavista ympäristövaurioista vakavin. Se johtuu pääosaksi fossiilisten (fossilis = kaivettu) energiavarojen öljyn, kivihiilen ja maakaasun ylettömästä poltosta. Se on seuraus ihmiskunnan teollisesta vallankumouksesta, joka alkoi jo 1700-luvun loppupuolella ja jatkui seuraavat kaksi sataa vuotta. Teollinen vallankumous perustui maanalaisiin, runsaisiin mutta ehtyviin, ja helppokäyttöisiin mutta ilmakehää saastuttaviin polttoaineisiin.
Biopolttoaineita ovat kaikki vihreän kasvikunnan tuotteet, joita ihminen voi käyttää energialähteenään. Biopolttoaineet ovat uudistuvia, eivät ehtyviä. Biopolttoaineita riittää niin kauan aurinko paistaa, ja kasveilla on lämpöä, vettä ja ravinteita kasvaakseen.
Suomalaisille biopolttoaineista tärkein on puu. Biopolttoaineisiin luetaan myös rypsi kun siitä puristetaan dieseliä, ohra kun siitä tislataan etanolia bensiinin joukkoon, ja esimerkiksi puna-apila kun sitä kasvatetaan biokaasutukseen metaanin raaka-aineeksi.
Biopolttoaineilla on maasta kaivettuihin polttoaineisiin verrattuna ylivoimainen etu. Ne eivät lisää ilmakehän hiilidioksidia. Kun Kainuun ensiharvennusmäntyä poltetaan Kuhmon sähköä tuottavassa biovoimalassa, ilmakehän hiilidioksidin pitoisuus ei nouse. Kun Lounais-Suomen pelloilta korjatulla rypsiöljyllä pyöritetään traktorin dieselmoottoria, sekään ei jouduta kasvihuoneilmiötä.
Mikä biopolttoaineesta savuaa sen palaessa taivaalle, palautuu biomassan fotosynteesissä takaisin maan päälle.
Biopolttoaineita jo tuottavien kasvustojen viisas hoito ja uusien kasvustojen aktiivi viljely ovat maa- ja metsätalouden suuri haaste jo 1990- mutta varsinkin 2000-luvulla. Haaste on kolmiosainen.
Osaammeko kehittää biopolttoaineiden tuotannon ja käytön niin että voisimme siirtyä mahdollisimman joustavasti kestävään voimatalouteen, aurinkoperäisen energian 2000-luvulle. Toiseksi, osaammeko kehittää biopolttoaineiden tuotannon ja käytön riittävän nopeasti ja riittävän laajaksi, jotta ilmakehän hallitsematon lämpeneminen vaimenee. Ja kolmanneksi, osaammeko kehittää biopolttoaineiden tuotannon niin edulliseksi, että siitä syntyy maa- ja metsätalouden uusi haara. Jos nämä haasteet selvitämme, biopolttoaineista voi tulla osa sitä huomista, millä maaseutumme pysyy maaseutuna: asuttuna, viljeltynä ja kulttuurimaisemana.
Metsissä on Suomen runsain biopolttoaineen varanto. Vuonna 1992 metsäbiomassamme kasvaa kiintomitassa laskien 135 miljoonaa kuutiota. Siitä hakataan tavallista runkopuuta noin 50 miljoonaa kuutiota. Loput 85 miljoonaa kuutiota on hakkaamattoman runkopuun (29 milj. m3), oksien, latvusten ja pienpuun (36 milj. m3) sekä kantojen ja juurten kasvua (20 milj. m3).
Energiapuuta korjataan nykyään kasvusta vain prosentin murto-osa, noin 100 000 kuutiota. Metsävarojamme uhkaamatta energiapuun vuotuisen korjuun voisi nostaa 50 miljoonaan kuutioon, eli viisisataa kertaa nykyistä suuremmaksi (500-kertaistaa). Metsätähteen lisäksi hakkeeksi joutaa kaupaksi käymätöntä ensiharvennuspuuta, erityisesti mäntyä. Kaikki puu mukaan lukien korjaisimme metsäbiomassaa 100 miljoonaa puukuutiota.
Biovoimalassa metsähaketta voi jatkaa nopeakasvuisella hakepuulla, mitä kasvatetaan pellolla hyvin lyhyellä, 3-4 vuoden kiertoajalla. Ruotsin viljelijät kasvattavat tänä vuonna biopolttoainetta näin jo 6000 peltohehtaarilla.
Viljelemällä puubiomassaa hyväkuntoisella pellolla, valituilla lajikkeilla, tiheässä, rikkakasvit torjuen, hieman lannoittaen ja alle viiden vuoden kierrolla, keskimääräinen vuosituotos ylittää 20 m3/ha. Jospa siirtäisimme tilapäisesti hyväkuntoisia kesantopeltojamme joutilaisuudesta nopean kierron puubiomassalle, esimerkiksi 500 000 hehtaaria. Ne tulevat kasvamaan energiapuuta 10 miljoonaa kuutiota vuodessa.
Metsistä korjattava 50 miljoonaa ja vainioilla kasvatettava 10 miljoonaa energiapuun kuutiota nostaa vuotuisen energiapuun tuotannon 60 miljoonaan kuutioon. Energiamäärältään se vastaa 10,6 miljoonaa tonnia tuontiöljyä. Tai ydinyksiköissä laskien: niistä voisi jauhaa nykytekniikalla yhtä paljon sähköä kuin kuudella ydinvoimalalla.
Jos jätämme liikenteen bensiinin ja dieselin lukuunottamatta, voimme kasvattamallamme energiapuulla sen riittävyyden ja nykyisen polttotekniikan puolesta korvata ulkomaisista kaivannaispolttoaineista niin raskaan ja kevyen polttoöljyn kuin hiilenkin. Niitä tuodaan vuosittain maahamme yhteensä 8.1 miljoonan öljytonnin edestä. Niissä on pääosa Suomen panoksesta ilmakehän lämpenemiseen, sillä niistä koituu yli puolet hiilidioksidin päästöistämme.
Tuleeko kasvihuoneilmiö sillä voimalla kuin nykyisin pelätään? Perustuvathan tietomme kasvihuoneilmiöstä vain tietokonein laskettujen ilmastomallien ennusteisiin. Ennusteet ilmakehän tulevista muutoksista ovat ristiriitaisia, eikä osa tiedemiehiä edes hyväksy lämpötilan nousua.
Ennustivatpa ilmastomallit oikein, liikaa tai liian vähän, itse ilmiön päätekijän osalta muutos on kiistaton. Ilmakehän hiilidioksidin pitoisuus nousee kiihtyvällä vauhdilla. Siksi kansakuntien päämiehet kokoontuvat kesäkuussa 1992 YK:n pääsihteeri Boutros Boutros-Ghalin johdolla Rio de Janeiroon, pohtimaan miten panna kaikki maasta kaivettavat polttopaineet verolle.
Ehkä ensimmäinen yhteinen hiilidioksidin päästömaksu ei toteudu vielä tässä kokouksessa, mutta suunta on selvä: ympäristötavoitteinen energiaverotus on tulossa.
Suomelle maasta kaivettujen polttoaineiden verollepano on eduksi. Se vahvistaa maa- ja metsä- ja energiatalouttamme kestävällä tavalla. Se lisää aurinkoperäisten, uudistuvien luonnonvarojemme arvoa, kun kilpaileva energialähde kallistuu. Se nopeuttaa kehittymistämme tulevaisuuden vauraaksi biopolttoaineiden maaksi.
Veli Pohjonen
Kolumni: MTK / Tulevaisuustalkoot 1/1992, 26.5.1992
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment