Kaasu oli vahvana mukana Suomen energialinjauksissa 20 vuotta sitten. Eduskunta hylkäsi silloin viidennen ydinvoimalan. Vaihtoehdoksi tuli Venäjältä ostettava maakaasu. Sen näkyvin puoltaja oli silloinen nuori kansanedustaja Matti Vanhanen.
Sittemmin ydinvoima meni kaasun edelle ilmastosyistä. Uraani ei päästä hiilidioksidia, mutta maakaasu sitä päästää.
Epäilyttävää oli myös kaasun ulkomaisuus. Saimme sitä vain itänaapurista tulevasta maakaasuputkesta, eikä maakaasua voinut kotimaisin tuottein korvata.
Maatilojen tuottama biokaasu tuntui näpertelyltä. Se oli epäpuhdasta. Bio- ja maakaasua ei voinut ajatella sekoitettavan toisiinsa.
Nyt tekniikka on edennyt. Kouvolaan valmistuu tänä vuonna niin iso biokaasulaitos, että Fortumin kaasuyhtiö Gasum hyväksyy sen maakaasuverkkoonsa. Raaka biokaasu puhdistetaan biometaaniksi ja sekoitetaan luonnon metaaniin. Biometaania voi jalostaa myös metsähakkeesta.
Päästöttömän, kotimaisen kaasun läpimurto uusii ajatteluamme myös itse kaasuverkosta. Sen voi ennustaa taas laajenevan. Kaasutettavaa biomassaa kasvaa kaikkialla maassamme.
Välivuosina käyttäisimme entistä enemmän maakaasua. Saisimme sitä lisää pohjoisesta, Barentsin mereltä Stokmanin kentästä, jos vain neuvottelisimme asian venäläisten kanssa. Se tosin kääntäisi kaasuverkon ylösalaisin.
Barentsin kaasua voi nimittäin tuoda Suomeen lyhyempääkin reittiä kuin Murmanskin ja Imatran kautta, vaikkapa Venäjän Kantalahdesta, samaa poikkisuuntaa, mitä kalotin malmirautatie kulkee piakkoin Perämeren pohjukkaan. Kaasulle olisi nyt Pohjois-Suomen ydinvoiman varaan laskevia teollisuuskäyttäjiä molemmin puolen Pohjanlahtea. Suomen puolella verkko lopulta yhdistyisi Tampereella Imatran haaraan.
Kiinnostus kaasuun on kasvanut Fukushiman ydinonnettomuuden jälkeen kaikkialla maailmassa. Esimerkiksi vapaimpien energiamarkkinoiden Yhdysvallat luopunee lisäydinvoiman rakentamisesta perin arkipäiväisestä syystä. Vakuutusyhtiöt eivät enää Fukushiman jälkeen myy siedettävän halpoja vakuutuksia voimaloille. Ne alkavat tehdä sähköä helpommin hallittavasta maakaasusta. Sitä tuntuu löytyvän pohjoisilta leveysasteilta jatkuvasti lisää, sekä Amerikan että Euraasian puolella.
Kaasu palaa vaihtoehdoksi myös aiemmin ydinvoimaan luottaneelle Saksalle. Yhdessä Venäjän kanssa se runnoi Suomenlahden ja Itämeren alisen maakaasuputken vauhdilla valmiiksi. Kaasu alkaa virrata Saksaan jo tänä keväänä.
Veli Pohjonen
Rantapohja. Lukijaposti. 9.6.2011
No comments:
Post a Comment