Friday, December 15, 2017

Pohjois-Karjalan metsistä ei synny hiilijalanjälkeä


Hiilijalanjälki kertoo montako kiloa ilmakehään päätyi harmillista liikahiiltä, kun ajoi esimerkiksi autoaan tai lämmitti taloaan maakaasulla. Hiilijalanjälki mittaa paljonko ilmastopäästöjä lähti taivaalle itseäsi kohti, yritystäsi kohti, kuntaasi, maakuntaasi tai koko maata kohti.

Euroopan unioni on ollut kuluneen vuoden ajan huolestunut Suomen metsien hiilijalanjäljestä. Hakkuut lisääntyvät, kun biotalous paisuu. Tuleeko metsistämme samalla ilmaston hiilijalanjälkiä, entistä useammin ja entistä painavampia?

Esimerkkinä voi käyttää koko Pohjois-Karjalaa. Metsiä hakataan vuosittain, hakkuuaukkoja muokataan, taimia istutetaan, taimikkoja hoidetaan ja nuoria metsiä harvennetaan. Jääkö Pohjois-Karjalan metsiltä hiilijalanjälki?

Luonnonvarakeskus on mitannut metsiämme jo vuodesta 1921. Pohjois-Karjalan puuvarasto on viimeksi mitattu vuosina 2011 ja 2015. Lähtövuonna runkopuuta oli 187 miljoonaa kuutiota ja loppuvuonna 194 miljoonaa kuutiota. Pohjois-Karjalan koko maapinta-alaa (1,78 miljoonaa hehtaaria) kohti lasketut puun määrät olivat vastaavasti 105 ja 109 kuutiota hehtaarilla.

Runkopuusta johdettu alkuainehiilen tiheys (rungot, oksat ja juuret) oli 37,2 tonnia hehtaarilla vuonna 2011 ja 38,5 tonnia hehtaarilla 2015. Vuotuisista hakkuista huolimatta Pohjois-Karjalan hiilivarasto kasvaa.

Koko maakunnan tasolla Pohjois-Karjalan metsistä ei hiilijalanjälkeä synny. Tilanne on päinvastainen. Harmillista liikahiiltä ei lähde taivaalle. Sen sijaan Pohjois-Karjalan puut nielevät ilmakehästä hiiltä vuodesta toiseen. Määrältään nieluvirta on keskimäärin 0,35 tonnia vuotta ja maahehtaaria kohti.

Hiilen virroilla on rahallinen arvonsa. Vuodesta 2004 lähtien Euroopan unionin pörssit ovat hinnoitelleet fossiilisista polttoaineista ilmakehään nousevan hiilen päästövirran. Joulukuun puolivälissä 2017 päästövirran hinta oli 26,2 Euroa alkuainehiilen tonnia kohti.

Jos Pohjois-Karjala voisi laskuttaa Euroopan unionin ilmastorahastoa vuotuisesta hiilen nieluvirrastaan, tulos olisi melkoinen. Yhtä maahehtaaria kohti laskutus olisi 9,18 Euroa vuodessa ja koko Pohjois-Karjalan maa-alalta noin kuusitoista miljoonaa Euroa vuodessa.

Mitä pidemmälle ilmastonmuutos etenee, sitä arvokkaammiksi tulevat metsien hiilen nieluvarastot. Metsiin imeytyville vuotuisille hiilen nieluvirroille syntyy lopulta rahoituksensa niin Suomessa, muualla Euroopassa kuin kaikkialla maapallolla.

Ilmastonmuutoksen merkitys ja pitkäkestoisuus ovat sitä luokkaa, että metsien hiilivarastoja ja hiilen nieluvirtoja ei tulisi kytkeä hetkellisiin tukiaisjärjestelmiin. Hiili olisi luontevampaa kytkeä metsäverotukseen.

Eri kokoluokan metsätilat, yhteismetsät ja yhtiömetsät ilmoittaisivat vuosittaisessa veroilmoituksessaan hiilivarastonsa sen hetkisen suuruuden. Hiilivaraston laskenta on tänä päivänä edistynyt. Sen voi tehdä metsaan.fi palvelun pohjalta ja kännykkäsovelluksella. Siinä voi käyttää apuna härvelihelikopteria tai pienlentokoneen laserkeilausta.

Verotoimisto laskisi vuosi-ilmoitusten pohjalta metsätilan, yhteismetsän tai yhtiömetsän vuotuisen hiilivirran suunnan ja suuruuden, määrittäisi sen rahallisen arvon ja liittäisi sen verojen koko pakettiin. Hiilitonnin vuosihinnan määrittäisi valtiovarainministeriö, päivärahan tai kilometrikorvauksen tapaan.

Hyvin metsäänsä hoitava kokisi hiilimaksun veronpalautuksena. Huonosti metsäänsä hoitava kokisi hiilimaksun jälkiverona. Hän, hänen yhteisönsä tai yhtiönsä oli hakannut metsää sen kasvua enemmän ja aiheuttanut hiilijalanjäljen. Siitä on oikein ja kohtuullista maksaa ilmastoveroa.

VELI POHJONEN

Karjalainen. Mielipide. 15.12.2017

No comments: