Ennen 1970-luvun Lähi-idän öljysotia opimme lämmittämään talojamme fossiilisella öljyllä. Se tapahtui niin kaukolämmön kerrostaloissa kuin lähilämmön omakotitaloissa.
Huoltoasemille kehitettiin polttonesteen kaksihintajärjestelmä. Omakotitaloomme ostimme lähes verotonta dieseliä eli kevyttä polttoöljyä. Autoomme ostimme tosidieseliä, energiaveroineen. Käytännössä öljyt ovat samaa polttonestettä.
1900-luvun loppupuolen tavoitteena oli päästä vähitellen eroon maailmalla ehtyväksi uskotusta fossiiliöljystä. Tähän kannusti näyttävimmin tiedemiesten kansainvälinen aivoriihi, Rooman klubi.
Nyt tavoitteena on torjua ilmaston muutosta. Haluamme eroon ilmastolle haitallisista fossiilisista polttoaineista.
KAIKKI ISOT muutokset vievät aikansa. Niin kävi myös omakotitalojen lämmityksessä. Meillä on edelleen 130 000 kotia, jotka lämpiävät fossiilisella dieselillä eli kevyellä polttoöljyllä. Niistä pääosa on eläkeläisten omakotitaloja.
Eläkeläiset eivät ole innostuneet markkinoituihin vaihtoehtoihin: maalämpöön, ilma- ja vesilämpöpumppuihin tai aurinkopaneeleihin. Tavallisella eläkeläisellä ei ole halua investointiin, jonka hyöty heijastuu parinkymmenen vuoden takana.
FOSSIILISESTA lämmitysdieselistä voisi omakotitalossa päästä kätevästi eroon, jos samasta talon pihalle tilatusta tankkiautosta voisi täyttää säiliönsä uusiutuvalla dieselillä. Kodin öljypoltin jatkaisi entisellään.
Näin ajattelimme vuosituhannen vaihteessa. Vapo ja Fortum julkistivat 2002 lämmitykselle varhaisen biotuotteensa, Forestera-polttoöljyn. Se tehtiin pääosin metsähakkeesta.
Hakepolttonestettä valmistettiin Porvoossa runsaan vuoden ajan. Aluksi sen kysyntään luotettiin, ja siihen uskottiin löytyvän runsaasti raaka-ainetta. Tehdas suljettiin kuitenkin jo 2003, koska ”puuhakkeen hinta ja saatavuus ovat kehittyneet epäsuotuisaan suuntaan”.
Meiltä puuttui vuosituhannen vaihteessa ilmaston muutoksen aiheuttama tahtotila. Omakotitalojen lämmitys fossiilidieselillä ei meitä vielä huolestuttanut.
Uusiutuvaa Forestera -dieseliä ei tuettu riittävästi verovaroin tai EU-tukiaisin.
DIESELILLÄ lämmitys jatkuu vääjäämättä. Joko 2020-luvulla olisimme valmiit kotien uusiutuvaan dieseliin? Joko ilmastonmuutos antaa siihen tahtotilan?
Neste Oy julkisti vuodenvaihteessa 2020–2021 uusiutuvan MY-dieselinsä. Se kävisi sellaisenaan lämmitykseen, tosin se voi "vaatia polttimen liekintunnistimen vaihdon".
Vuosi 2021 on vielä koevuosi. MY-dieseliä on vain rajoitetusti saatavana, pääosin liikenteeseen. Suunta on kuitenkin lupaava.
Tankkiauton omakotitaloonsa tilaava eläkeläinen olisi muutokseen valmis, jos uusiutuvaa dieseliä saisi samaan hintaan kuin kevyttä polttoöljyä.
Siirtymä olisi omakotitaloille helpoin. Se vauhdittuisi, jos uusiutuva polttoöljy olisi hivenen halvempaa. Mutta tätä vartenhan meillä on EU:n ilmastotuet.
Veli Pohjonen
Satakunnan Kansa. Lukijalta. 12.9.2021
No comments:
Post a Comment