Sunday, April 12, 2020
Energiaa viljelemällä
Maapallon energiavirrat hakevat parhaillaan uusia uomia. Halvan öljyn aikakausi on päättynyt. Ydinvoiman tielle näyttää kasaantuvan monia vastuksia: yhä penseämmäksi käyvä yleinen mielipide, voimaloiden katastrofit ja kiusallinen jäteongelma.
Aurinkoenergia on puhdasta ja turvallista. Auringon on laskettu paistavan ehtymättömänä ainakin seuraavat 50 000 vuotta.
OIVALLISET KASVIT
Suomen kasvillisuus, peltomme ja metsämme, sitoo vuodessa itseensä auringon energiaa kahden vuoden öljyn kulutuksen verran. Energiataloudellisesti vihreiden kasvien merkitys on oivallettu vasta viime vuosina. On löytynyt kasvilajeja, jotka pystyvät niitä viljeltäessä ennen arvaamattoman tehokkaaseen aurinkoenergian sidontaan.
Energiaviljely on oppi viljelyskasveista ja menetelmistä joilla auringon energiaa vastaanotetaan, sidotaan ja muunnetaan varastoitavaan muotoon. Energia sidotaan fotosynteesissä ja varastoidaan biomassana.
Energiaviljelyyn sopivia kasveja etsitään parhaillaan ympäri maailman. Koska jokaisen sidotun biomassan kuiva-ainekilon energiasisältö on miltei vakio (noin 19 Megajoulea), tärkein valintaperuste on satoisuus.
Vuotuisen kuiva-ainetuotoksen ennätys on Hawaijin sokeriruo'olla: 112 tonnia hehtaarilta. Jatkojalostuksen kannalta sokeriin sitoutunut energia on tavoiteltavaa. Sokerin käyttäminen polttonesteeksi - etyylialkoholiksi - hallitaan jo hyvin. Meikäläisistä viljelyskasveista voisi tulla kysymykseen sokerijuurikas. Se on naatit, juuret mukaan lukien, satoisin viljelyskasvimme. Voimaperäisesti viljellen siitä saadaan noin 15 kuiva-ainetonnia hehtaarilta vuodessa.
Järviruoko on luonnonvaraisista kasveistamme tuottoisin. Merenlahdissa on mitattu hämmästyttäviä vuotuisia kasvuja. Paras pituuskasvun havainto lienee korresta, joka venyi kesän aikana 466 senttimetrin mittaan. Kuiva-ainetuotos on samaa 15 tonnin luokkaa kuin sokerijuurikkaalla. Järviruokoa voisi ajatella viljeltävän esimerkiksi vanhoilla turpeennoston alueilla. Viljelytekniikka on vielä kehittämättä.
ENERGIAPAJU VILJELYSKASVINA
Lupaavimmat energiaviljelyyn soveltuvat kasvit kuuluvat maassamme pajun sukuun. Näitä, niin sanottuja energiapajuja on tuotu maahamme kokeiltaviksi Ruotsista, Tanskasta, Unkarista ja Siperiasta. Nopeakasvuisia pajuja on löytynyt myös kotimaasta, muun muassa Oulun yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta.
Energiapajukko viljellään riviviljelynä 45-65 cm:n rivivälein, 20-50 cm:n välein, pajulajista riippuen. Viljelmää lannoitetaan heinänurmen tapaan ja hoidetaan rikkakasvien torjumiseksi sokerijuurikkaan tapaan. Pistokkaat juurtuvat ensimmäisenä kesänä. Metrin - puolentoista metrin mittainen vesakko leikataan syksyllä lisävesomisen edistämiseksi.
Varsinainen energian sidonta alkaa toisena keväänä. Kasvua vauhditetaan lannoituksella. Rivivälit harataan kertaalleen lannoitteen multaamiseksi, jo itäneitten rikkakasvien torjumiseksi ja maan kuohkeuttamiseksi.
Kantovesat alkavat venyä rukiin vauhdilla. Siitä poiketen ne eivät kuitenkaan lopeta kasvuaan keskikesän kukkimiseen, vaan jatkavat 20-30 cm:n vauhdilla viikossa. Vielä syyskuun lopussa, ennen kasvun tyrehdyttäviä syyspakkasia, vesat pitenevät puoli senttimetriä päivässä. Kasvusto on nyt kuin komeaa maissia, yli kolmen metrin mittaista. Sellaiseen vesakkoon kertyy kuiva-ainesatoa parikymmentä tonnia hehtaarille.
Kasvatus jatkuu pajulajista riippuen joko yhden tai useamman (ehkä 3-5) vuoden kierrolla. Tehokkain energian sidonta on saatu toistaiseksi yhden vuoden kierrolla, aina syksyisin kantoon leikkaamalla.
Monivuotista viljelyä rajoittaa parhaiden energiapajujemme heikko talvenkestävyys. Nopean ja pitkään jatkuvan kasvun vuoksi niiden versot eivät ehdi puutua, vaan paleltuvat talvella. Ne kestävät pakkasta kuitenkin lumirajan alapuolella, ainakin juurakkona.
ENERGIAVILJELY SOVELTUU TURVEMAILLE
Kasvaakseen tehokkaasti energiapajukko tarvitsee runsaasti valoa jaa riittävästi kosteutta. Kosteusvaatimukset täyttyvät helpoimmin turvemailla. Varsinkin viljelmän perustamisvaiheessa, pajupistokkaita juurrutettaessa, kosteusoloiltaan tasaisten turvemaiden on havaittu olevan edullisia.
Turpeen peittämän pinta-alamme laajuus (10 miljoonaa hehtaaria) on energiaviljelyn kannalta merkittävän rikas luonnonvara. Runsas puolet siitä on metsäojitettu. Turvemaiden peltoja on vajaa miljoona hehtaaria.
Energiaviljely voitaisiin aloittaa jo raivatuilla suopelloilla, pakettipelloilla ja vapautuvilla turpeennostoalueilla. Lisämaata on helposti saatavissa jo esiojitetuista hieskoivua kasvavista, runsasravinteisista soista.
ENERGIAVILELMIÄ MAATILOILLE
Energiaviljelykokeissa kehitetään uutta viljelymuotoa maamme maatilatalouteen. Viljelyketjussa tarvittava työvoima, ammattitaito, peruskoneistus ja maa-alueet löytyvät helpoimmin juuri maatiloilta.
Energiaviljely soveltuisi lisätuotannoksi muiden vaihtoehtojen rinnalle. Parhaalta yhdistelmältä tuntuu nurmiviljely + energiaviljely. Energiaviljelmän perustamis- ja hoitotoimet ajoittuvat alkukesään, nurmiviljelmän korjuu keski- ja loppukesään sekä energiaviljelmän korjuu syksyyn ja alkutalveen.
Luonteeltaan energiaviljely kävisi sopimusviljelyksi sokerijuurikkaan tapaan. Viljelijä tuottaa raaka-ainetta lämpökeskukselle tai energian jatkojalostukseen teollisuudelle. Nämä ovat kiinnostuneet siitä, että raaka-aine on tasalaatuista ja että sitä tulee paljon.
MILLOIN KÄYTÄNTÖÖN
Energiapajuja on tutkittu maassamme vuodesta 1973. Viljelyketju on hahmottumassa. Laajimmat koeviljelmät ovat Haapaveden Piipsannevalla, turvetuotannon alueella, josta osa on jo poistunut käytöstä. Hehtaarin laajuinen energiapajukoe perustettiin keväällä 1979. Pienempialaisia viljelmiä on muun muassa Kannuksessa ja Suonenjoella, metsäntutkimuslaitoksen koealueilla.
Energiaviljelystä on saatu jo nyt niin lupaavia tuloksia, että useat tahot - sekä yhteisöt että yksityiset viljelijät - ovat kiinnostuneet perustamaan omia viljelmiään. Nopeaa liikkeelle lähtöä hidastaa pistokkaiden puute. Energiaviljely tullee käynnistymään maassamme Ruotsin mallin mukaan pistokastuotannolla. Pistokkaita tarvittaisiin lähivuosina ainakin niin paljon, että saisimme riittävän laajat koeviljelmät pajuhakkeen jatkojalostuksen tutkimuksia varten.
Veli Pohjonen
Käytännön Maamies Nro 2/1980. Artikkeli.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment