Tuesday, February 25, 2020

Energian viljelyyn saatava EU-tukea

Pellolla voisi kasvattaa nopeakasvuisia puita, joista saadaan biodieseliä

EU:n tukimaatalouden opin mukaisesti maatilojen pellot voivat tuottaa ainoastaan ruokaa ja rehua. Vain niiltä pelloilta voi kuitata hehtaaritukea. Poikkeuksena tukimaatalous voi maksaa sopiville pelloille ympäristötukea tai luonnonhaittakorvausta, vaikka ne pellot eivät varsinaisesti tuota mitään satoa.

Energiaa pelloilta ei kuulu tukimaatalouden oppiin.

Maatilat tuottaneet energiaa ennenkin. Sata vuotta sitten liikkumisemme pohjasi uusiutuvaan energiaan. Meillä ei ollut fossiiliöljyllä käyviä autoja. Jos meidän täytyi kulkea kävelymatkaa kauemmaksi, menimme hevosvaunuilla. Maatiloilla hevonen teki traktorin työt.

Energiansa hevoset saivat maatilojen pelloilta heinänä tai kaurana. 1900-luvun alussa maatalouden peltoalastamme lasketaan tarvitun 30 prosenttia hevosten rehuenergialle.

Uuden sukupolven liikenne oli lähellä kehittyä. Vuonna 1911 saksalainen koneinsinööri, Rudolf Diesel kertoi kokeesta, jonka hän oli tehnyt uudella moottorillaan. Diesel oli ruiskuttanut sen sylinteriin öljykasveista puristettua öljyä. Kasviöljy oli syttynyt ja Dieselin moottori käynnistynyt.

Diesel aavisti heti, mitä mahdollisuuksia hänen keksintönsä toisi. ”Vaikka kasviöljyn käyttö moottorissani voi näyttää vielä tulevaisuuden unelmalta, ennustan vakaassa uskossa, että tämä voi helpottaa maatalouden kehittymistä niissä maissa, joissa öljykasveja voi viljellä” Diesel ennusti.

Dieselin ennustus ei toteutunut vielä hänen aikanaan. Uusiutuvan kasviöljyn käyttö polttomoottoreissa jäi fossiilisen maaöljyn varjoon kymmeniksi vuosiksi.

1900-luvun loppupuolella Dieselin ajatusta alettiin tutkia. Sen sai aikaan huoli ympäristöstä. Fossiiliöljyn käyttö autoissa ja traktoreissa päästää ilmakehään haitallista hiilidioksidia ja kiihdyttää kasvihuoneilmiötä. Biodieselillä hiilidioksidin päästö putoaa nollaan.

Suomen energiaviljelyssä biodieselin valmistusta on kokeiltu eniten rypsistä. Rypsin viljely hallitaan, ja tarvittaessa se voi laajeta nopeasti.

Biodieseliä voi valmistaa saksalaisella Fischer-Tropsch menetelmällä energiapuun hakkeesta. Menetelmää kehitellään eri puolille Suomea kaavailtuihin biopolttonesteen laitoksiin. Biomassaa tarvitaan paljon.

Maatilat voivat tulla mukaan lehtipuiden lyhytkiertoviljelyllä pellolla. Mutta se vaatisi oppimuutoksen EU:n tukimaatalouteen.

Rahallinen kynnys aloittaa energiaviljely ilman tukia, on tavalliselle viljelijälle melkoinen. Hehtaarituki oli viime vuonna keskimäärin 780 euroa hehtaarille vuodessa.

Maatilojen ilmastoahdinko, lihansyönnin ja suopellon viljelyn kohuineen, alkaa 2020-luvulla olla jo sitä luokkaa, että uusia vaihtoehtoja tarvitaan. Bioenergian kehittäminen EU:n tukimaatalouden osaksi on yksi sellainen.

VELI POHJONEN

Etelä-Suomen Sanomat. Mielipide. 15.2.2020.

No comments: