Friday, February 07, 2020

Biodieselistä menestystarina, kehitysmaiden kautta


Biodiesel on puoli vuosisataa kehitetyn energiaviljelyn tuotteita. Suomessakin käytiin 1970-luvulla läpi kaikki viljelykasvit, mistä voi puristaa autojen, traktoreiden ja työkoneiden polttonestettä. Harkinnassa olivat muun muassa sokerijuurikas, rypsi, viljat, ruokohelpi, hybridihaapa ja energiapaju.

Biodiesel puristetaan tänään pääosin öljykasveista. Vahvimmaksi on noussut öljypalmu. Sen päätuottajia ovat alun perin kehitysmaina pidetyt Malesia ja Indonesia. Niistä tulee 85 prosenttia maapallon palmuöljystä.

Ilmastokamppailun myötä biodieselin, ja samalla palmuöljyn tarve maailmalla kasvaa. Esimerkiksi Neste Oy:n uusiutuvan polttonesteen raaka-aineesta jo 20 prosenttia on peräisin Kaakkois-Aasian öljypalmun viljelmiltä.

Öljypalmun eteneminen alun perin köyhissä maissa on kehitysavun menestystarina. Öljypalmu on kotoisin Länsi-Afrikan metsistä. Vuonna 1848 silloiset Hollannin kehitysavun toimijat toivat öljypalmun Kaakkois-Aasiaan.

Malesian puolella ensimmäinen öljypalmun viljelmä perustettiin 1917. Nyt Malesian koko maa-alasta on 18 prosenttia viljellyn öljypalmun kattamaa. Vastaavaa satavuotista maiseman muutosta on tuskin missään muussa maassa koettu ihmiskunnan tuoreemman historian aikana. Esimerkiksi Suomi on kehittänyt maatalouttaan 1860-luvun nälkävuosista lähtien. Yksittäisistä meille tuoduista viljellyistä kasvilajeista yleisin, ohra peittää maa-alastamme silti alle kaksi prosenttia.

Kohua herättää luontaisten sademetsien raivaaminen vieraan öljypalmun tieltä. Metsien suojelussa Malesialla riittää tehtävää. Kansainvälisen Aichi-sopimuksen mukaan kukin maa suojelee 17 prosenttia maa-alastaan. Malesiassa WWF-järjestön laskema suojelun prosentti on nyt yksitoista. Kun maa pääsee Aichin tavoitteeseen, kohu öljypalmun ja sademetsien ristiriidasta vaimennee.

Öljypalmu nosti sekä Malesian että Indonesian kehitysmaiden köyhyydestä. Vielä 1970-luvulla maat olivat Suomen kehitysavun ehdokasmaita. Indonesiaan metsäapua muutaman vuoden annoimmekin. Tänään Malesiaan ja Indonesiaan annettavasta kehitysavusta ei voisi edes puhua. Öljypalmu nosti maat meille normaaleiksi kauppakumppaneiksi.

Öljypalmu, energiaviljely ja biodiesel kasvoivat muutamassa vuosikymmenessä maailmanlaajuiseksi menestystarinaksi. Siirtymä huoltoasemillamme fossiilidieselistä biodieseliin on osa niitä käytännön toimia, joita uuvuttavia ilmastokokouksia seuranneet kansalaiset odottavat.

VELI POHJONEN

No comments: