Saturday, January 05, 2019

Risupaketille on vihdoin valoa, mutta sen etenemistä on jatkuvasti seurattava


Sana ri­su­pa­ket­ti on pe­räi­sin vuo­den 2002 väit­te­lys­tä sii­tä, tar­vit­sem­me­ko vii­det­tä ydin­voi­ma­laa vai em­me. Ri­su­pa­ket­ti koot­tiin uu­siu­tu­van ener­gi­an, eten­kin ener­gi­a­puun tuo­tan­non tu­ki­lu­pauk­sek­si. Ri­su­pa­ke­til­la vii­des ydin­voi­ma­la (Ol­ki­luo­to kol­mo­nen) saa­tiin edus­kun­nas­sa lo­pul­ta läpi. Kan­sa­ne­dus­ta­jat­han oli­vat vuon­na 1992 yl­lät­tä­en kaa­ta­neet jo sil­loin yri­te­tyn ydin­voi­man li­säyk­sen.

Vuo­den 2002 ri­su­pa­ket­ti oli sil­ti vain sa­na­he­li­nää. Se ei si­säl­tä­nyt mi­tat­ta­via ta­voit­tei­ta, esi­mer­kik­si sitä kuin­ka ener­gi­a­puun mää­rää kuu­ti­ois­sa oli mää­rä li­sä­tä vuo­sien saa­tos­sa.

Paa­lu­ta­voit­teet edus­kun­ta nau­lit­si vas­ta 2010. Tar­ken­ne­tun ri­su­pa­ke­tin pää­ta­voit­teek­si tuli Eu­roo­pan Uni­o­nin aset­ta­ma uu­siu­tu­van ener­gi­an vel­voi­te. Vuo­teen 2020 men­nes­sä uu­siu­tu­vaa on tuo­tet­ta­va kaik­ki­aan 38 pro­sent­tia koko ener­gi­as­tam­me. Vuon­na 2010 pro­sent­ti oli vain 27.

Mää­räl­li­ses­ti vuo­tui­sen uu­siu­tu­van ener­gi­an on mää­rä kas­vaa 39 te­ra­wat­ti­tun­nil­la. Nou­su on mit­ta­va. Vuon­na 2010 tuo­tim­me uu­siu­tu­vaa ener­gi­aa kaik­ki­aan 111 te­ra­wat­ti­tun­tia. Ver­tai­luk­si, kiis­tel­lyn Ol­ki­luo­to kol­mo­sen on las­ket­tu tuot­ta­van ai­ka­naan säh­köä 13 te­ra­wat­ti­tun­tia vuo­des­sa.

PÄÄ­PAI­NO RI­SU­PA­KE­TIS­SA oli ni­men­sä mu­kaan met­sä­e­ner­gi­as­sa. Vuon­na 2010 säh­kök­si ja läm­mök­si pol­tet­ta­van hak­keen mää­rä oli 6,2 mil­joo­naa kuu­ti­o­ta vuo­des­sa. Vuo­teen 2020 men­nes­sä sen piti nou­se­man ta­sol­le 13,5 mil­joo­naa kiin­to­kuu­ti­o­ta.

Mi­ten ri­su­pa­ke­tin ta­voit­tei­den saa­vut­ta­mi­nen ete­nee?

Vuon­na 2017 uu­siu­tu­van ener­gi­an vuo­si­mää­rä oli nous­sut 25 te­ra­wat­ti­tun­nil­la. Kak­si kol­ma­so­saa pää­ta­voit­tees­ta on saa­vu­tet­tu. Uu­siu­tu­va ener­gia on vas­taa­vas­ti nous­sut osuu­teen 36 pro­sent­tia. Enää kak­si pro­sent­tiyk­sik­köä puut­tuu.

Met­sä­hak­keen (pien­puu, kui­tu­puu, hak­kuu­täh­de ja kan­not) käyt­tö li­sään­tyi ai­na vuo­teen 2013, ta­sol­le kah­dek­san mil­joo­naa kiin­to­kuu­ti­o­ta vuo­des­sa. Mut­ta sen jäl­keen hake on ol­lut las­kus­sa. Vuon­na 2017 met­sä­ha­ket­ta pa­loi enää 7,1 mil­joo­naa kuu­ti­o­ta. Täl­lä ke­hi­tys­ku­lul­la ri­su­pa­ke­tin pu­hut­te­le­vin­ta ta­voi­tet­ta ei tul­la saa­vut­ta­maan vuo­teen 2020 men­nes­sä.

Pa­rin vii­me vuo­den ai­ka­na uu­siu­tu­van met­sä­e­ner­gi­an mer­ki­tys on kui­ten­kin kas­va­nut. Ajat­te­lu läh­ti liik­keel­le Pa­rii­sin 2015 il­mas­to­ko­kouk­ses­ta. Il­mas­tol­le har­mil­li­ses­ta ki­vi­hii­les­tä ja polt­to­öl­jys­tä ha­lu­taan lo­pul­ta­kin eroon. Uu­siu­tu­va met­sä­ha­ke, puu­pel­le­tin ohel­la, on ki­vi­hii­len ja öl­jyn voi­ma­lois­sa jo ko­keil­tu vaih­to­eh­to.

NÄ­KY­VIM­MIN AI­HEES­TA on pu­hu­nut maa­pal­lon il­mas­to­kamp­pai­lua ve­tä­vä Rans­kan pre­si­dent­ti Em­ma­nu­el Mac­ron. Hän eh­dot­ti vuo­den 2017 jou­lu­kuun seu­ran­ta­ko­kouk­ses­sa, et­tä hii­li­di­ok­si­din pääs­tö­mak­su nos­te­taan sil­loi­sel­ta ta­sol­taan kol­min­ker­tai­sek­si. Se vä­hen­täi­si heti ki­vi­hii­len polt­toa.

Hii­li­di­ok­si­din pääs­tö­mak­su on nyt Mac­ro­nin po­lul­la. Hii­li­di­ok­si­di­ton­nin hin­ta on nous­sut 2017 jou­lu­kuun 7,1 eu­ros­ta tä­män vuo­den jou­lu­kuun alun ta­soon puo­li­vä­lin 20,4 eu­roon eli 2,9 -ker­tai­sek­si.

Pääs­tö­mak­sun nou­sul­la on seu­raa­muk­sen­sa. Esi­mer­kik­si pit­kään ki­vi­hii­leen us­ko­neet Hel­sin­gin voi­ma­lat suun­nit­te­le­vat va­ka­vis­saan kor­vaa­van­sa voi­ma­loi­den­sa ki­vi­hii­len joko puus­ta pu­ris­te­tul­la pel­le­til­lä tai met­sä­hak­keel­la. Myös muut ki­vi­hiil­tä polt­ta­vat voi­ma­lam­me ovat pääs­tö­mak­sus­ta va­ruil­laan.

Ri­su­pa­ke­til­le on vih­doin va­loa, mut­ta sen ete­ne­mis­tä on jat­ku­vas­ti seu­rat­ta­va. Ri­su­pa­ke­tin ta­voit­teet sai­vat li­sä­pont­ta myös kan­sain­vä­li­sen il­mas­to­pa­nee­lin (IPCC) lo­ka­kuun ra­por­tis­ta. Li­sä­toi­met met­sä­hak­keen käy­tön li­sää­mi­sek­si oli­si­vat tar­peen.

Veli Poh­jo­nen

Iijokiseutu. Kolumni. 12.12.2018

No comments: