Wednesday, March 21, 2018

Ilmasto odottaa metsä­o­saa­mis­tamme


Vuon­na 1989 maa­il­mal­ta ko­tiu­tu­nut suur­lä­het­ti­lääm­me, ul­ko­mi­nis­te­ri­ön ke­hi­ty­sa­vun pääl­lik­kö­nä­kin toi­mi­nut Pek­ka Ma­li­nen jul­kai­si tes­ta­ment­tin­sa ”Ke­hi­ty­sa­pu täys­re­mont­tiin”. Hän oh­jeis­ti seu­raa­ji­aan hank­kiu­tu­maan eroon ke­hi­ty­sa­vun tilk­ku­tä­kis­tä, kaik­kien alo­jen kir­ja­vas­ta han­ke­ko­ko­el­mas­ta.

Kes­kit­ty­kääm­me tilk­ku­tä­kin ase­mes­ta sii­hen mitä maa­il­ma meil­tä odot­taa. Se odot­taa met­sä­o­saa­mi­sem­me ja­koa ja vien­tiä.

Mul­lis­ta­vien eh­do­tus­ten kyp­syt­te­ly vie ai­kan­sa, niin Ma­li­sen ta­pauk­ses­sa­kin. Lo­pul­ta vuon­na 2015 aloit­ta­nut hal­li­tus tart­tui eh­do­tuk­seen, mut­ta tart­tui vain sen al­ku­puo­leen. Hal­li­tus leik­ka­si ke­hi­ty­sa­vun ra­hoi­tus­ta ra­jus­ti. Avun tilk­ku­täk­ki on ku­tis­tu­nut.

TÄ­NÄÄN TA­LOU­TEM­ME nou­see. Kan­sain­vä­li­nen pai­ne ke­hi­ty­sa­vun jat­ka­mi­seen kas­vaa. Ma­li­sen eh­do­tuk­sen jäl­ki­o­saa, met­sä­a­pua on nyt syy­tä har­ki­ta uu­del­leen.

Jo en­nen il­mas­to­ko­kous­ten ai­kaa Ma­li­sen ym­mär­si met­sien kas­vun ja il­mas­ton muu­tok­sen vä­li­sen yh­tey­den. Hän esit­ti ke­hi­ty­sa­pu­na mas­sii­vis­ta met­si­tys­tä, mil­lä ”pa­ran­taa luon­non ky­kyä ab­sor­boi­da ny­kyis­tä enem­män hii­li­di­ok­si­dia”.

– Mas­sii­vi­nen met­si­tys on suu­ri teh­tä­vä­a­lue, jol­le on va­rat­ta­va ke­hi­ty­sa­pu­va­ro­ja, to­te­si Ma­li­nen.

Esi­mer­kik­si nou­si Sa­he­lin vyö­hy­ke Af­ri­kas­sa. Sa­ha­ran ete­lä­lai­dan kais­ta­leel­la met­sän­ra­ja voi siir­tyä ki­lo­met­ri­kau­pal­la vuo­des­sa.

Met­sän­vil­je­ly met­sän­ra­jal­la on tär­keä aa­vi­koi­tu­mi­sen py­säyt­tä­jä. Sa­he­lin met­si­tyk­sen mer­ki­tys on pai­kal­li­sil­le asuk­kail­le tär­keä, kos­ka met­sän­ra­jal­le vil­jel­ty puus­to ”vah­vis­taa maa­ta­lou­den pe­rus­taa si­to­mal­la kas­vu­maa­ta”.

Ope­raa­tio met­sän­ra­ja Sa­he­lin vyöl­lä oli Ma­li­sen ai­koi­hin eh­dol­la Suo­men ke­hi­ty­sa­vuk­si. Se oli­si ol­lut mo­nen maan yli ulot­tu­va met­si­tys­han­ke aa­vi­koi­tu­vil­la Af­ri­kan alu­eil­la.

VI­RIK­KEEN­SÄ OPE­RAA­TIO met­sän­ra­ja sai pro­fes­so­ri Gus­taf Si­re­nin sa­man­ni­mi­ses­tä, 1960-lu­vun ko­ti­mai­ses­ta hank­kees­ta.

Toi­mies­saan Met­sän­tut­ki­mus­lai­tok­sen Poh­jois-Suo­men eri­kois­tut­ki­ja­na Si­ren käyn­nis­ti La­pis­sa met­si­tys­ko­keet. Ai­hee­seen syt­ty­nei­den par­ti­o­lais­ten kans­sa män­tyä is­tu­tet­tiin vuon­na 1964 Kaa­ma­seen, sil­loi­sen met­sän­ra­jan ylä­puo­lel­le.

Nyt män­ty kas­vaa Kaa­ma­ses­sa. Yli puo­len vuo­si­sa­dan ko­ke­mus ker­too, et­tä ope­raa­tio oli Si­re­nin me­nes­tyk­sek­käim­piä hank­kei­ta.

Myös kan­sain­vä­lis­tä ke­hi­ty­sa­vun met­sän­vil­je­ly­ko­ke­mus­ta meil­tä löy­tyi. Kui­vuus­met­sän­ra­jal­la sitä oli saa­tu Su­da­nin met­si­tys­hank­kees­sa 10 vuo­den ajal­ta, vuo­ris­to­met­sän­ra­jal­la Eti­o­pi­an polt­to­puun vil­je­ly­hank­kees­sa vii­den vuo­den ajal­ta.

Pek­ka Ma­li­sen tes­ta­ment­ti saat­toi osal­taan vai­kut­taa sii­hen, et­tä Sa­he­lin maat käyn­nis­ti­vät vuon­na 2007 omin toi­min ”Af­ri­kan Vih­reä Muu­ri” -ni­mi­sen hank­keen. Puu­ta is­tu­te­taan 15 ki­lo­met­riä le­ve­äl­le ja 8000 ki­lo­met­riä pit­käl­le vyö­hyk­keel­le, yli koko man­te­reen.

Vaik­ka han­ke on jo kes­tä­nyt kym­me­nen vuot­ta, se ma­taa ra­hoi­tuk­sen vä­hyy­den vuok­si al­ku­vai­hees­saan. Pui­ta oli vuon­na 2017 is­tu­tet­tu 11,4 mil­joo­naa kap­pa­let­ta, mut­ta se on vas­ta pro­sen­tin luok­kaa Sa­he­lin vyön ta­voit­tees­ta.

2010-LU­VUN LO­PUN nou­su­kau­den myö­tä oli­sim­me val­miit el­vyt­tä­mään met­sä­a­lan ke­hi­ty­sa­vun Ma­li­sen var­hais­ten eh­do­tus­ten mu­kai­ses­ti.

Suo­ma­lai­sel­le met­sä­o­saa­mi­sel­le oli­si nyt käyt­töä. Sen uus­ja­ko voi­si al­kaa il­mas­to­met­sien kou­lu­tu­soh­jel­mal­la. Se si­säl­täi­si tie­to­pa­ke­tin il­mas­to­met­sä­ta­lou­den koko ket­jus­ta, tai­mi­tar­hois­ta met­sien vil­je­lyn, hoi­don ja kes­tä­vän hyö­dyn­tä­mi­sen kaut­ta met­sien hii­len nie­lu­va­ras­ton seu­ran­taan.

Af­ri­kan il­mas­to­met­sien kou­lu­tu­soh­jel­maan ha­luk­kai­ta nuo­ria, eri mai­den kan­sa­lai­sia Suo­mes­ta­kin luu­li­si jo löy­ty­vän.

Veli Pohjonen

Iijokiseutu. Kolumni. 21.3.2018

No comments: