Kun tänään tankkaat bensiiniautoasi, teet ilmaston muutoksen valintaa. Ostat etanolia bensiinin seassa viisi tai kymmenen prosenttia. Kiertotalous odottaa jo 15 prosentin tankkauspistettä.
Emme ole etanolin lisäämisessä yksin. Eniten autoilevassa Yhdysvalloissa keskimääräinen etanolipitoisuus maan bensiiniautojen kulutuksesta on ollut vuoden 2020 aikana 11–12 prosenttia.
Jokapäiväinen etanoli on viime vuosisadan loppupuolella kehitetyn bioenergian näkyvin tuote. Alkusysäys tuli 1970-luvun öljykriiseistä. Tulevaisuutta ennustava Rooman klubi julisti, että ihmiskunnan on aloitettava siirtyminen uusiutuviin polttoaineisiin. Maan ja meren alta pumpattava öljy loppuu ennen aikojaan.
Kehitystyötä tarvittiin silti 30 vuotta, ennen kuin maailmantalous otti etanolin vakavasti. Se tapahtui 2005. Bioetanoli pääsi Chicagon tavarapörssiin fossiiliöljyn rinnalle.
Tutkimuksen alussa Suomessakin käytiin läpi kaikki mahdolliset pohjoiset biomassakasvit, joista polttoalkoholia voi tislata. Valinnassa olivat muiden muassa sokerijuurikas, peruna, vehnä, ohra, viljan olki, järviruoko, energiapaju ja yleisemmin metsäbiomassa.
Maailmalla bioetanoli tislataan nyt pääosin maissista ja sokeriruo’osta. Vahvin tuottaja on Yhdysvallat (54 prosenttia koko maailman kulutuksesta), kakkonen Brasilia (30) ja kolmonen Euroopan unioni (5 prosenttia).
USA:ssa etanolille on kehitetty etevä tuotepaletti. Tislaamo ostaa viljelijältä 1000 kiloa maissia. Tislauksesta myyntiin tulee 378 litraa etanolia ja 309 kuivakiloa rehua. Etanoli menee nesteenä autoilijoille. Paletin rehu menee mäskinä sikatiloille.
Etanolin tuotanto avarsi maanviljelyn ajattelua. Pellolla ei kasvateta pelkästään ruokaviljaa vaan myös bioenergiaa. Sen kylkiäisenä saadaan karjanrehua. Tai päinvastoin: karjanrehun ohella pellon tuotteesta saadaan myös polttonestettä.
Sianlihan kysynnän kasvu on USA:ssa taannut etanolin käymisestä syntyvälle mäskille menekin. Samalla se on puskuroinut etanolin jatkuvan myynnin.
Suomeen kaavailtiin 2000-luvun alussa useampia peltojen biomassaan perustuvia etanolitehtaita. Ne suunnittelivat tuotantonsa pääosin viljan olkeen. Hankkeet uupuivat vastatuuleen. Se voi johtua niiden tuotepaletin kapeudesta.
Merkittävä muutos Suomen bioetanolissa tapahtui 2017. Kajaaniin valmistui maailman ensimmäinen sahanpurusta etanolia valmistava tehdas.
Kajaanin tehdas otti oppia USA:sta. Se kehittää etanolin lisäksi moniulotteista tuotepalettia. Esillä ovat ligniini, furfuraali, tärpätti, nesteytetty hiilidioksidi sekä puuvinassi.
Puuvinassi on esimerkki uudesta kiertotalouden ajattelusta. Puuvinassi jalostuu sahanpurun käymisen mäskistä eli rankista. Vinassia voi käyttää biokaasun lähtöaineena. Vinassi tunnetaan myös nestemäisenä, typpeä sisältävänä luomulannoitteena.
Kainuun puruetanoli on kiertotalouden malliesimerkkejä. Kiertotalous tekee puusta monipuolisen kirjon hyötytuotteita. Haitallisten jätteiden määrä minimoidaan.
Puruetanolin valmistuksen soisi leviävän kaikkialle sahateollisuuden Suomeen.
Veli Pohjonen
Iisalmen Sanomat. Mielipide. 9.12.2020
No comments:
Post a Comment