Saturday, April 20, 2019

Puulla lämmittäminen on ilmastoteko


Kevään edetessä maakunnassa matkaava ei voi olla huomaamatta paisuvia pilkekasoja pientalojen ja maatilojen pihoilla. Polttopuuta pilkotaan, kuivumaan kevään haihduttavassa auringossa.

Vuonna 2018 puuta paloi pientaloissa ja maatiloilla yhteensä noin seitsemän miljoonaa kiintokuutiota. Se on enemmän kuin esimerkiksi suurimman sellutehtaamme Äänekosken vuositarve (6,5 miljoonaa kuutiota).

Klapin kysyntä ei ihmetytä, kun seuraa tietoja sekä öljyn että sähkön hinnan viime aikojen noususta. Yksinkertainen laskenta eri lämmitystapojen välillä osoittaa polttopuun edun. Vertaillaan öljy- ja sähkölämmitystä, kaukolämpöä sekä puun pienpolttoa varaavassa takkauunissa. Tehdään vertailu vuoden 2019 alkupuolen hintoihin.

Litrassa kevyttä polttoöljyä on energiaa 9,98 kilowattituntia. Öljykattilan hyötysuhde on 85 prosenttia. Kun polttoöljy maksaa 1,04 euroa litra, lämpöpatterista säteilevän lämmön hinnaksi tulee 12,3 senttiä kilowattitunnilta.

Suoran sähkölämmityksen kilowattitunti on ollut viime kuukaudet nousussa. Nyt sen suora energiahinta (ilman siirtohintaa) on 7,8 senttiä. Kaukolämmön keskihinta on puolestaan tasoa 8,5 senttiä kilowattitunnilta.

Kevätauringossa 30 prosentin kosteuteen kuivuneessa pienpuussa on energiaa: koivu 2510, mänty 1970 ja kuusi 1930 kilowattituntia kiintokuutiossa. Varaavalla takkauunilla pilkkeestä saa lämpöenergian talteen 60 prosentin hyötysuhteella.

Tavallisen pientaloasujan on selvintä käyttää omasta metsästä korjatulle puulle vaihtoehtokustannuksena ensiharvennuspuun hankintahintaa. Metsää omistamattomalle se on hinta, jolla puuta voi ostaa kolmemetrisenä propsina naapurin metsätilallisen tekemästä tienvarsipinosta.

Männyn keskimääräinen tienvarsihinta oli huhtikuun alussa 31,0 euroa, koivun vastaavasti 31,2 euroa kiintokuutiolta. Kuusi on nykyisin arvokkainta kuitupuuta. Sen hinta oli 32,1 euroa kuutiolta. Näillä hinnoilla varaavasta takkauunista säteilevä puulämpö maksaa koivulla 2,12 senttiä, männyllä 2,62 ja kuusella 2,77 senttiä kilowattitunnilta.

Etenkin koivulla lämmittäminen kannattaa. Öljylämmityksen hinta on siihen verrattuna on 5,8 -kertainen. Kaukolämpö on 4,0 kertaa ja sähköperäinen lämpö 3,7 kertaa kalliimpaa kuin takkauunin puulämpö. Sähkölämmityksen hintaa nostaa vielä siirtomaksu.

Edullisin lämpö saadaan edelleen koivusta. Mäntyäkin riittää, mutta kuusta ei kannata polttaa.

Laskenta edellyttää, että pientaloaan asuvalla on polttopuun teon perusvarustus. Hänellä on moottorisaha, kypärä, turvahaalarit, turvasaappaat, halkaisukirves ja autoon peräkärry. Nämä ehdot useimmissa talouksissa täyttyvät. Omalle työlleen voi laskea verottomaksi palkaksi eron, mikä esimerkiksi öljy- ja puulämmityksen väliin jää.

Öljystä ja sähköstä saatavan lämmön samoin kuin kaukolämmön hinta ovat parhaillaan nousussa. Omakotitalon puulämpö on sen sijaan pysynyt entisellä tasollaan. Kuitupuun tienvarsihinta on pysynyt pitkään tasaisena.

Puun pienpoltto omakotitaloissa ja maatiloilla on ilmastotekona kannustava. Kun etenkin polttoöljyn ja kivihiilen käyttöä vähentää uusiutuvalla puulla, fossiilisen polttoaineiden hiilidioksidin päästöt pienevät.

Keväiseen polttopuun tekoon kannustaa myös pientaloaan asuvan perheen vuotuinen energialasku.

VELI POHJONEN

Karjalainen. Mielipide. 20.4.2019

No comments: