Sunday, October 04, 2020

Biokaasu olisi oivallinen polttoturpeen korvaaja

POLTTOTURVE on poistumassa energian paletistamme. Vuosivaihtelusta puhdistettu polttokäytön lukema on pienentynyt jo kymmenen vuotta.

Sotien jälkeen polttoturpeen nosto käynnistyi kansanedustajiemme määräyksenä. Nyt turpeenpolttoa ollaan vähentämässä. Eduskunnan tulevia päätöksiä vauhdittaa elokuussa käynnistynyt kansalaisaloite, joka vaatii turpeenpolton lopettamista lakiteitse.

Turpeen korvaaminen metsähakkeella on jo alkanut kaukolämmön voimaloissa. Ilmastokamppailun ja hiilen nieluvarastojen kasvattamisen pyörteissä lämmitykseen etsitään muitakin tapoja tuottaa energiaa. Sellaisiksi on ehdotettu muun muassa maalämpöpumppuja ja pienydinreaktoreita. Turvealalle ja ylipäänsä suoseutujen väestölle ne tuntuvat työpaikkojen luojina etäisiltä.

Turpeentuottajien suunnasta lupaavin on biokaasu. Biokaasua voi tuottaa kaikesta vihreästä biomassasta, jota jättösoilla voi kasvattaa turpeennoston jälkeen.

Biokaasusta on puhuttu Suomessa jo pitkään. Jäteveden puhdistamoiden yhteyteen luotu tuotanto käynnistyi 1960-luvun alussa. Ensimmäinen suomalainen, käytännön kokoluokan maatilan biokaasuri käynnistyi vuonna 1998 Laukaan kunnassa.

Tuulivoimaan verrattuna biokaasu oli pitkään sivuraiteella. Tilastokeskus aloitti tuulivoiman raportoinnin vuonna 1989. Biokaasu pääsi tilastoihin vuonna 2017.

Biokaasun suurimmat mahdollisuudet ovat energiaviljelyssä. Monivuotinen biomassa on samalla hiilen nieluvarasto.

Biomassan tuotanto turpeen jättösoilla työllistäisi vähintään saman verran viljelijöitä ja ylipäänsä suoseutujen väestöä kuin aikaisempi turvetuotanto. Ehkäpä turvetuotannon hiipumisesta ei tarvitsekaan olla huolissaan. Turvetuotannon nopea pysäyttäminen ja yhtä nopea siirtyminen biokaasuun olisi energiataloutemme suurimpia suunnanmuutoksia sitten 1970-luvun öljykriisien.

Suuri suunnanmuutos taloudessa maksaa aina, mutta sitä varten Euroopan unionilla on uusi rahasto: Euroopan vihreän kehityksen ohjelma.

Taloutemme odottaa, että polttoturve saa todellisen korvaajan. Biokaasusta olisi sen korvaajaksi. Biomassan energiaviljelyn turvetuotannon jättösoilla ja biokaasun verkostomme laajenemisen soisi käynnistyvän samaa tahtia kuin turve hiipuu.

Pane nyt turve tunkemahan – biomassaa – ja maa väkevä vääntämähän – biokaasua.

Veli Pohjonen

Helsingin Sanomat. Mielipide. 4.10.2020


No comments: