Saturday, September 28, 2019

Savuista hiilidioksidi ja typpi talteen


Kansainvälinen ilmastopaneeli (IPCC) tiivisti jo lokakuun 2018 kohuraportissaan ilmaston muutoksen torjunnan kolmeen keinoon. Ensiksi, yksinkertaistaen, kivihiilen polttoa on hillittävä. Toiseksi, metsää on viljeltävä lisää.

Ilmastopaneelin kolmas keino on uudempi: ”Hiilidioksidin talteenotto ja varastoiminen bioenergian käytön yhteydessä”. Se on saanut lyhenteen BECCS (Bio-Energy with Carbon Capture and Storage). Wikipedia kertoo, että maapallolla on parhaillaan kuusi toimivaa BECCS-hanketta. Suomessa ei ole toistaiseksi yhtään.

Hiilidioksidin talteenoton varhainen esittäjä oli italialainen systeemianalyysin tiedemies Cesare Marchetti. Hän julkaisi 1977 mielikuvituksellisen suunnitelman. Siepataan hiilidioksidi Euroopan voimaloiden savukaasuista. Kerätään se maakaasuputkiston kaltaiseen verkkoon. Johdetaan hiilidioksidi Välimeren suulle ja pumpataan Atlantin pohjaan. Paineessa hiilidioksidi nesteytyy ja varastoituu syvänmeren pohjassa ikuisesti.

Marchettin ajatuksen mukaan hiilidioksidin sieppaus olisi tapahtunut pääosin kivihiilen voimaloissa. Nyt ilmastopaneeli liittää mukaan biovoimalat, esimerkiksi meille kaikille tutut hakelaitokset.

Kun metsähaketta polttaa voimalassa, siitäkin tulee hiilidioksidia. Sen voi siepata aivan kuin kivihiilestä peräisin olevan hiilidioksidin. Kivihiilellä ja puuenergialla on kuitenkin ratkaiseva ero. Kivihiilen fossiilinen hiilidioksidi on peräisin maan alta ja se siirtyy kertaluontoisesti taivaalle. Puun polton uusiutuva hiilidioksidi on taas aina kiertänyt kasvillisuuden ja ilmakehän välillä.

Bioenergian reitillä tapahtuu kaksoissieppaus. Ensiksi taivaan hiilidioksidin sieppaavat puut. Välivaihe on biomassa, joka varastoi energian. Se poltetaan hakkeena voimalassa, ja hiilidioksidi siepataan toiseen kertaan.

Niinpä metsähakkeella on hiilidioksidin varastoimisessa ilmastopaneelin arvostama ympäristöetu. Bioenergia pystyy ainoana suuren mittaluokan energialähteenä poistamaan ilmakehän hiilidioksidia. Esimerkiksi ilmakehälle ystävälliseksi luokiteltu ydinvoima ei tähän pysty.

Tutkimus kehittää parhaillaan menetelmiä, joilla hiilidioksidin voi siepata sekä tehdaskoon laitoksista että kunnallisista lämpövoimaloista, eri puolilla maailmaa, ja jatkossa myös eri puolilla Suomea. Siepatun hiilidioksidin hautaaminen – joko merenpohjaan tai maan alle – ei ole enää ainut eikä tavoiteltu vaihtoehto. Biotalous etsii kiihkeästi keinoja millä varastoidusta hiilidioksidista voi tehdä arvotuotteen.

Savukaasu ei ole pelkkää hiilidioksidia. Savussa on mukana myös typen oksideja. Myös ne voi siepata, hiilidioksidin ohessa. Tutkimus kehittää tähänkin menetelmiä.

Hakevoimalasta savupiippuun lähtevät typen oksidit ovat peräisin pääosin puun kuoresta. Sieppauksen jälkeen ne voi kehittää lannoitteeksi, ja palauttaa puuston seuraavalle sukupolvelle. Typen sivusieppaus parantaa hiilidioksidin sieppauksen kannattavuutta.

Hakevoimaloiden savukaasuissa olisi siepattavaa, niin hiilen kuin typen oksideja. Ilmastopaneeli odottaa, että toimeen tartutaan.

Veli Pohjonen

Keski-Uusimaa. Mielipide. 23.9.2019.

No comments: