Thursday, March 03, 2022

Biomassapajun monet ulottuvuudet

Tasalaatuista biomassaa kasvava paju on kiinnostanut talouttamme monella tapaa. Koripaju oli vielä 1800-luvun lopulla, ennen muovin aikaa, Euroopan yleisin viljelty puulaji.

Parkituspajun kuorta kiskoivat 1900-luvun alkupuoliskolla Pohjanlahden talonpojat. He myivät kuoren Ouluun Åströmin nahkatehtaalle.

Taannoin metsästysaseisiin tehtiin mustan ruudin panoksia. Musta ruuti on seos rikkiä, salpietaria ja puuhiiltä. Räjähtävin puuhiili saatiin huokoisesta pajusta.

Pajun ydinpuun rakenne on taas korostunut. Biotalous etsii puulajeja, joista saadaan mahdollisimman huokoista biohiiltä hulevesien puhdistukseen. 

Biomassapajun vaikuttavin tarina liittyy kuitenkin sen kuoreen, siitä löytyneeseen lääkeaineeseen. Kyseessä on meidän kaikkien tuntemamme aspiriini.

Vuonna 1828 saksalainen kemisti Buchner eristi pajusta valkoisen jauheen, minkä hän nimesi salisiiniksi, pajun nimen (Salix) mukaan. Jauhe on suolaa, jonka emoaine on salisyylihappo.

Jauhe kävi kuumelääkkeeksi, etelän maista saatavan kiniinin mukaan. Myös kiniini on peräisin paikallisen puun kuoresta.

Raakana pajuperäinen salisyylihappo aiheutti mahavaivoja. Saksalaisessa Bayerin tehtaassa työskennellyt Hoffmann keksi 1897 muokata happoa. Reaktion lopputulos oli lääkärien nykyisin tuntema asetyylisalisyylihappo. Apteekkeihin lääke tuli myyntinimellä aspiriini.

Aspiriinia käytettiin aluksi kuumeeseen ja tulehduskipuihin. Vuonna 1954 aspiriinin todettiin estävän verihiutaleiden takertumista ja vähentävän verihyytymiä. Havainnot varmistuivat 1970-luvun alussa. Tänään päivittäinen aspiriini ehkäisee veritulppia. 

Salisiinin löytyminen pajusta käynnisti lääketeollisuudessa tapahtumaketjun, mikä hakee vertaistaan. Aspiriinia ja sen johdannaisia syödään maailmalla kaikista lääkkeistä eniten, 100 miljoonaa tablettia päivässä. 

Etenkin aspiriini opettaa, mitä kaikkea voimme pajuista hyödyntää. Kaikkea puista ei ole vielä löydetty, ei ehkä osattu etsiäkään.

Toinen opetus liittyy tuotteen teollistamiseen. Aspiriinia ei tehdä enää pajun kuoresta. Kemistit keksivät jo 1900-luvun alussa, että laboratoriossa asetyylisalisyylihapon voi valmistaa halvemmalla kivihiilen tisleestä tai raakaöljystä. Viime vuosisadalla biotalous hävisi fossiilitaloudelle.

Turvetalouden jälkeisessä kaudella biomassapajulla on uusia mahdollisuuksia. Erikoisin niistä liittyy kuiviketurpeen korvaamiseen niin navetassa, tallissa kuin kanalassa. Aspiriini opetti, miten pajun kuoresta löytyi terveysvaikutus ihmiselle. Niin se voi löytyä kotieläimillekin. Pajuhakkeen kuivikkeen valmistusta tutkitaan parhaillaan sekä turpeen korvaamiseksi että entistä terveellisimpien karjatilojen ja kanaloiden eduksi. 

VELI POHJONEN

Sampo. Mielipide. 3.3.2022

No comments: