Tuesday, December 31, 2019
Kultaa, pyhää savua ja mirhamia
Joulun alla saimme taas kuunnella jo klassikoksi edennyttä, tänään hieman kritiikkiäkin herättävää, alun perin Pohjois-Pohjanmaalta peräisin olevaa poikalaulajien musiikkinäytelmää Tiernapojat. Keskeisiä näytelmässä ovat kolme itäisen maan viisasta miestä. He riensivät Joulun jälkeen uhraamaan Jeesukselle arvokkaita syntymälahjoja, kultaa, pyhää savua ja mirhamia.
Kulta on aina kultaa, mutta mitä olivat nuo kaksi muuta lahjaa?
Pyhä savu ja mirhami ovat afrikkalaisia, Etiopian ylängöllä kasvavien puiden tuotteita. Pyhä savu tulee kuumennetusta pihkasta, joka on valutettu Boswellia –puun kylkeen viilletystä haavasta. Etiopian ilmastossa viihtyvä puu vuotaa pihkaa niin hyvin, että sitä riittää vietäväksi kuivempiin ja alavampiin naapurimaihin.
Pihkasuitsuke on edelleen mukana etiopialaisessa jokapäiväisessä kahvitarjoilussa. Koptikirkon papit taas suitsuttavat sunnuntaisin toimituksissaan pyhää savua heiluttamalla pieniä, kannettavia metallikoreja. Pihka savuaa niissä hehkuvan puuhiilen päällä.
Mirhami on kasviöljyä, jota saadaan nesteyttämällä Commiphora –puusta valutettua pihkaa. Myös tämä puu kasvaa Etiopian ylängöillä.
Mirhami oli ajanlaskumme alkuaikoina tarunomainen lääke kehon ulkoisiin ja sisäisiin haavoihin. Mirhamilla myös balsamoitiin ruumiita niin, että ne säilyivät hautaholveissa ja pyramideissa. Nykyisin mirhami tunnetaan länsimaissa luontaislääkkeenä.
Ylänköpuista saadun pihkan vienti oli jo varhain tärkeää Etiopian taloudelle. Kysyntä maailmalla oli kova. Maailmankauppa selittää, miksi Etiopia kasvoi vanhalla ajalla Afrikan vauraimmaksi maaksi.
Pyhässä savussa ja mirhamissa on kyse kulttuurihistorian vanhasta, vientiin päätyneestä metsän arvoketjusta. Myös Suomen metsätalous on aina etsinyt saman tyyppisiä, uudempia arvoketjuja.
Aloitimme tervalla 1700-luvulla. Sahatavaran arvoketju ohitti tervan 1830-luvulla. Paperi ohitti sahatavaran 1930-luvulla. Tämän mukaan jokin ohittaa paperimme 2030-luvulla. Tähän varautuu uutta suuntaa tunnusteleva metsäteollisuus.
Yhä keskeisemmäksi tekijäksi on noussut alkuaine hiili. Sitä on puun kuiva-aineesta 50 prosenttia. Uusissa biotuotetehtaissa hiilestä tehdään paljon muutakin kuin paperia.
Esimerkki alkuainehiilen uusista jalosteista on puuvillaa korvaava liukosellu. Se kuuluu jo Kemijärven uuden tehtaan tuotevalikoimaan.
Metsäteollisuus etsii tänään kuumeisesti liukosellua vielä etevämpiä hiilen arvoketjua, kuten lujia mikro- ja nanokuituja. Toivoa sopii, että parhaiten niihin ja muihinkin, vielä löytymättömiin, pyhään savuun ja mirhamiin verrattaviin arvoketjuihin käy parhaiten pohjoisen metsissä viljeltävä puhdas puu.
VELI POHJONEN
Lapin Kansa. Lukijalta. 31.12.2019.
Labels:
2019,
arvoketju,
Etiopia,
kasviöljy,
Lapin Kansa,
liukosellu,
metsäteollisuus,
mirhami,
pihka,
puuhiili
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment