Sunday, September 24, 2023

Suomen pitää edistää globaalia hiilensidontaa

FOSSIILISESTA energiasta luopuminen on ilmastonmuutoksen torjunnassa ratkaisevaa. Lisäksi ilmastonmuutoksen lisääntyvien ihmiskunnalle ja luonnolle haitallisten vaikutusten torjumiseksi on sidottava hiilidioksidia ilmakehästä. Puiden luontaisen uudistumisen edistäminen ja tarvittaessa metsitys ovat tähän helpoin ja kustannustehokkain keino. Luonnonmetsiä ei kuitenkaan pidä korvata istutusmetsillä.

Metsäkato on maailmanlaajuinen ongelma, joka vaikuttaa ilmastonmuutokseen ja luontokatoon sekä ihmisten hyvinvointiin. Suomalaista metsäosaamista hiilensidonnan edistämisessä voi hyödyntää erityisesti kehittyvissä maissa, joiden omat mahdollisuudet ovat rajallisia. Se myös parantaisi turvallisuutta ja vähentäisi muuttoliikkeitä.

Tiedetään, että parhaita tuloksia metsien suojelussa, niiden kestävässä käytössä ja ilmastonmuutoksen hillinnässä saadaan, kun samalla vahvistetaan oikeusvaltioperiaatetta, kansalaisyhteiskuntaa, ja yksityisen sektorin roolia ja vastuullisuutta. Toimet lisäisivät ruokaturvaa, kestävää ja uusiutuvaa energiaa sekä uhanalaisten metsäalueiden suojelua.

Maaseudulla edistetään peltometsäviljelyä, puiden luontaista uudistumista ja metsien suojelua. Siellä, missä ne eivät ole mahdollisia, lisätään metsittämistä. Kaupunkimetsät parantavat ilman laatua ja suojaavat kuumuudelta. Olennaista on tukea myös metsistä riippuvaisten alkuperäiskansojen ja paikallisyhteisöjen maaoikeuksia ja kulttuuria.

Kymmenien vuosien kokemuksella kansainvälisestä metsäyhteistyöstä olemme vakuuttuneita, että Suomen tulee ottaa vakavasti kansainvälinen roolinsa ilmastonmuutoksen torjujana metsien ja metsäasiantuntemuksen maana.

Hannu Ilvesniemi, professori

Olavi Luukkanen, professori emeritus

Veli Pohjonen, professori emeritus

*****

Helsingin Sanomat. Mielipide. 26.6.2023.

No comments: