Monday, September 04, 2023

Olisiko kompostoidusta pajuhakkeesta kasvuturpeen korvaajaksi?

JO yli puoli vuosisataa kasvuturve on ollut puutarhataloutemme, metsäpuiden taimituotannon ja esimerkiksi kanaloiden käyttämän kuivikkeen perusta. Nykyisin kasvuturve huolestuttaa koko Eurooppaa, ilmastosyistä.

Suon pinnalta kuorittu kasvuturve on aina polttoturpeen sivutuote. Siksi myös kasvuturpeen tuotanto automaattisesti hiipuu polttoturpeen vähentämisen seurauksena.

KARU, mitattu tosiasia on, että turpeen käyttö kaikissa muodoissaan lisää kansallisia, lyhytaikaisia hiilidioksidipäästöjä. Polttoturpeen käyttö on meillä jo hiipumassa. Lienee vain ajan kysymys, milloin kasvuturpeellekin asetetaan hiilidioksidin päästömaksu.

Ennakoiva ilmastoesimerkki on Britannian hallituksen päätös kieltää rahkaturpeesta valmistetun puutarhamullan myynti maan vähittäiskaupoissa vuoden 2024 loppuun mennessä.

RAHKATURPEESEEN perustuvalle kompostimullalle on kuitenkin kehitetty jo ilmastoystävällinen vaihtoehto. Tanskassa puutarhoille valmistetaan pajukompostia, jonka alkulähde on kolmen vuoden kierrolla kasvatettu viljelypaju.

Tuore pajuhake kompostoidaan seoksena typpeä sitovien nurmikasvien, esimerkiksi puna-apilan tai sinimailasen kanssa. Hakkeena höttöiseksi tiedetyn pajun huokoinen solurakenne muistuttaa rahkasammaleen soluja. Huokoisuuden seurauksena pajukomposti on valmis puutarhoille ja taimitarhoille 6–8 kuukauden mikrobimuhimisen jälkeen.

Pajukompostilla on kasvuturpeeseen verrattuna erikoisetu: kuoressa olevat lääkeaineet. Vaikuttavin lääketieteen esimerkki on aspiriini. Se löytyi alun perin pajun kuoresta. Tänään tutkimus etsii pajulajeja ja -lajikkeita, joiden kuoren aineksista löytyy positiivisia vaikutuksia niin kompostia muhivalle mikrobistolle kuin valmista pajukompostia kuivikkeena käyttävälle karjataloudelle.

PAJUKOMPOSTIA tuotetaan Tanskassa kasvuturpeen korvaajaksi jo tuhannen hehtaarin peltoalalla. Kasvuturpeen tavoin pajukomposti on kehittymässä myös vientituotteeksi.

Polttoturpeen myötä kasvuturve joutunee ilmastokamppailun vuoksi vaakalaudalle ennemmin tai myöhemmin myös EU:ssa. Voimme Suomessakin tarvita vaihtoehtoa yllättävän pian. Joko Tanskan vaihtoehto, pajukompostin menetelmä, olisi valmis sovellettavaksi myös meillä?

Veli Pohjonen

Helsingin Sanomat. Mielipide. 4.9.2023

No comments: