Sunday, November 28, 2021

Voisimmeko jo siirtyä lämmitykseen uusiutuvalla dieselillä?

Ennen 1970-luvun Lähi-idän öljysotia opimme lämmittämään talojamme fossiilisella öljyllä. Huoltoasemille kehitettiin polttonesteen kaksihintajärjestelmä. Omakotitaloon sai ostaa miltei verotonta dieseliä eli kevyttä polttoöljyä. Autoon sai ostaa tosidieseliä, energiaveroineen. Käytännössä öljyt ovat samaa polttonestettä.

1900-luvun loppupuolen tavoitteena oli päästä vähitellen eroon maailmalla ehtyväksi uskotusta fossiiliöljystä. Tähän kannusti näyttävimmin tiedemiesten kansainvälinen aivoriihi, Rooman klubi.

Nyt tavoitteena on torjua ilmaston muutosta. Haluamme eroon kaikista ilmastolle haitallisista fossiilisista polttoaineista.

Isot muutokset vievät aikansa. Niin kävi myös omakotitalojen lämmityksessä. Fossiilisella dieselillä eli kevyellä polttoöljyllä lämpiää edelleen 130 000 kotia. Niistä pääosa on eläkeläisten omakotitaloja.

Eläkeläiset eivät ole innostuneet markkinoituihin vaihtoehtoihin: maalämpöön, ilma- ja vesilämpöpumppuihin tai aurinkopaneeleihin. Tavallisella eläkeläisellä ei ole halua investointiin, jonka hyöty heijastuu parinkymmenen vuoden päähän. 

Fossiilisesta lämmitysdieselistä voisi omakotitalossa päästä kätevästi eroon, jos samasta talon pihalle tilatusta tankkiautosta voisi täyttää säiliönsä uusiutuvalla dieselillä. Kodin öljypoltin jatkaisi entisellään.

Näin ajattelimme vuosituhannen vaihteessa. Vapo ja Fortum julkistivat 2002 lämmitykselle varhaisen biotuotteensa, Forestera-polttoöljyn. Se tehtiin pääosin metsähakkeesta.

Hakepolttonestettä valmistettiin Porvoossa runsaan vuoden ajan. Aluksi sen kysyntään luotettiin, ja siihen uskottiin löytyvän runsaasti raaka-ainetta. Tehdas suljettiin kuitenkin jo 2003, koska ”puuhakkeen hinta ja saatavuus ovat kehittyneet epäsuotuisaan suuntaan”.

Puuttuiko meiltä vuosituhannen vaihteessa ilmaston muutoksen aiheuttama tahtotila? Omakotitalojen lämmitys fossiilidieselillä ei meitä vielä huolestuttanut. Uusiutuvaa Forestera -dieseliä ei tuettu riittävästi verovaroin tai EU-tukiaisin.

Dieselillä lämmitys jatkuu vääjäämättä. Joko olisimme 2020-luvulla valmiit kotien uusiutuvaan dieseliin? Joko ilmastonmuutos antaa siihen tahtotilan?

Neste Oy julkisti vuodenvaihteessa 2020/2021 uusiutuvan MY dieselinsä. Se kävisi sellaisenaan lämmitykseen. Tosin se voi "vaatia polttimen liekintunnistimen vaihdon".

Vuosi 2021 on vielä koevuosi. MY dieseliä on vain rajoitetusti saatavana, pääosin liikenteeseen. Suunta on kuitenkin lupaava, sama kuin Foresteran vuonna 2002.

Tankkiauton omakotitaloonsa tilaava eläkeläinen olisi muutokseen valmis, jos uusiutuvaa dieseliä saisi samaan hintaan kuin kevyttä polttoöljyä. Siirtymä olisi omakotitaloille helpoin. Se vauhdittuisi, jos uusiutuva polttoöljy olisi hivenen halvempaa. Mutta tätä vartenhan meillä on EU:n ilmastotuet.

Veli Pohjonen

Kalajokilaakso. Mielipide. 17.9.2021

Nesteen uusiutuvasta MY -dieselistä:

https://www.neste.fi/artikkeli/biodiesel-ja-uusiutuva-diesel-mita-eroa



No comments: