Tuesday, May 12, 2020

Onnistunutta hiilimetsänhoitoa Kainuun maakunnan tasolla

Metsiimme jo varastoinutta hiiltä sekä metsiimme vuosittain päätyvää hiilen virtaa voi tarkastella niin koko Suomen kuin yksittäisen maakunnan tasolla. Vuoden 1994 maakuntauudistuksen jälkeen meillä on 19 maakuntaa. Tulevien vuosien ilmastokamppailun ja hiilimetsänhoidon kannalta niistä esimerkiksi niistä voi ottaa Kainuun.

Kainuun metsiä seurataan osana Luonnonvarakeskuksen tekemiä, pitkän ajanjakson Valtakunnan Metsien Inventointeja. Hangosta Utsjoelle ulottuvilla, 13 kilometrin välisillä otantalinjoilla määritetään metsistä pääosin runkopuun kuutiot. Viime kausilla on määritetty myös puuston biomassan määrä (rungot, oksat, lehvästö ja juuret, kuivakiloina). Siitä voi johtaa alkuainehiilen määrän.

Metsien inventointi on tehty viimeksi jaksoille 2009-2013 ja 2014-2018. Alkujakson keskivuonna 2011 Kainuun metsissä oli puuta 163 ja toisen jakson keskivuonna 2016 vastaavasti 172 miljoonaa kuutiometriä. Niistä johdetut alkuainehiilen määrät olivat 57,6 ja 60,7 miljoonaa tonnia.

Maakunnan metsien hiililuku saadaan jakamalla vuotuinen alkuainehiilen määrä saman vuoden metsäpinta-alalla. Laskennassa on huomioitava, että metsäpinta-alamme laskee hivenen vuosi vuodelta. Kaupungit ja teollisuusalueet laajenevat, teitä rakennetaan ja karjataloudelle raivataan lisäpeltoa.

Vuonna 2011 Kainuussa oli metsätalouden maata 1,93 miljoonaa hehtaaria, vuonna 2016 vastaavasti 1,928 miljoonaa hehtaaria. Metsäala väheni vuodessa 400 hehtaarilla.

Kainuun metsien laskennallinen hiililuku vuodelle 2020 on 32,9 tonnia alkuainehiiltä metsähehtaarilla. Naapurimaakunta Pohjois-Pohjanmaalle vastaava lukema on 30,8 ja koko Suomelle 36,3 tonnia hiiltä metsähehtaarilla. Kainuu on hiilivarastonsa puolesta Suomen tyyppimaakunta.

Kainuun metsien hiililuku nousee vuodesta toiseen. Se kertoo metsiin päätyvästä hiilivirrasta. Hiilen nieluvirta tulee ilmakehästä puihin. Vuodelle 2020 laskettu hiilen nieluvirta on 337 kiloa alkuainehiiltä vuodessa, keskimääräistä Kainuun metsähehtaaria kohti.

Kainuun metsien hiilen nieluvirta on hivenen alempi kuin koko Suomen metsissä keskimäärin. Vuoden 2020 laskettu nieluvirta koko Suomen metsäalalle on 413 kg C/ha/v. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa vastaava virta on 520 kiloa hiiltä metsähehtaarille vuodessa.

Kainuun metsien, samoin kuin koko Suomen positiivinen metsien hiilen nieluvirta kertovat onnistuneesta hiilimetsänhoidosta. Vuotuisista hakkuista huolimatta se etenee vuosi vuodelta. Pohjois-Pohjanmaan korkeampi lukema selittyy sillä, että alavampien maiden ojitetut suometsät puskevat nyt puuta. Vaikka soiden puusto on vielä verraten pienikokoista, puut alkavat olla parhaan kasvunsa vaiheessa.

Kainuun metsien hiilen nieluvirta kertoo myös, että maakunnan metsien vuotuiset hakkuut ovat kestävällä tasolla. Esimerkkimaakunnan tavoin niitä on ilmastometsätalouden puolesta mahdollisuus hallitusti lisätä.

Veli Pohjonen

Sotkamo-lehti. Mielipide. 12.5.2020

No comments: