Friday, July 24, 2020

Miten käy hiilipörssin


Il­mas­to­kamp­pai­lun hii­li­pörs­si oli esil­lä il­mas­ton kes­kus­te­luis­sam­me pari vuot­ta sit­ten. Pää­mi­nis­te­ri Juha Si­pi­lä jär­jes­ti jou­lu­kuus­sa 2018 il­mas­to­se­mi­naa­rin 170:lle alan vai­kut­ta­jal­le. Se­mi­naa­rin suo­si­tus oli pe­rus­taa Suo­meen hii­li­pörs­si.

Ta­lou­se­lä­män vai­kut­ta­jis­ta hii­li­pörs­siä kan­nat­ti nä­ky­vim­min ener­gi­ay­ri­tys ST1:n pe­rus­ta­ja Mika Ant­to­nen. Hii­li­pörs­si oli­si mark­ki­na­paik­ka yh­tääl­tä pääs­te­tyl­le ja toi­saal­ta si­do­tul­le hii­lel­le. Hii­li­di­ok­si­dia tai­vaal­le va­paut­ta­vat mak­sai­si­vat hii­len pääs­tö­vir­rois­taan. Il­ma­ke­häs­tä hii­li­di­ok­si­dia pois­ta­vil­le puo­les­taan mak­set­tai­siin hii­len nie­lu­vir­rois­ta.

Hy­vin hoi­de­tus­ta kau­pan­käyn­nis­tä tu­lee ai­na voit­toa. Voi­ton voi­si siir­tää uu­sien il­mas­to­toi­mien tut­ki­mi­seen. Pääs­tö­vir­to­jen osal­ta kan­sain­vä­li­nen hii­li­pörs­si on toi­mi­nut vuo­des­ta 2004, kun EU:n pii­ris­sä käyn­nis­tyi hii­li­di­ok­si­din pääs­tö­kaup­pa. Nie­lu­vir­to­jen osal­ta mi­tään vas­taa­vaa ei ole on­nis­tut­tu käyn­nis­tä­mään. Ka­teen suun­taan kaup­paa käy­vää hii­li­pörs­siä ei Si­pi­län kau­del­la on­nis­tut­tu Suo­meen­kaan luo­maan.

Meil­lä hii­li­pörs­sin osaa­mi­sa­lue oli­si­vat ol­leet met­sät, ja nii­hin pää­ty­vät hii­len nie­lu­vir­rat. Kii­tos Met­sän­tut­ki­mus­lai­tok­sen jo 1922 aloit­ta­man Val­ta­kun­nan Met­sien In­ven­toin­nin, met­sän­hoi­to­yh­dis­tys­ten ja met­sä­kes­kus­ten pit­kä­ai­kai­sen työn yk­si­tyis­met­sis­sä sekä ny­kyi­sen di­gi­a­jan tie­to­ko­ne­so­vel­lus­ten, voim­me mää­rit­tää kul­le­kin met­sä­ti­lal­le vuo­sit­tain sin­ne tu­le­van hii­len nie­lu­vir­ran.

Met­sä­ti­lo­jen osal­lis­tu­mi­nen hii­li­pörs­siin oli­si hel­poin met­sä­ve­ro­tuk­sen kaut­ta. Hal­lin­nol­li­ses­ti se oli­si to­sin työ­läs­tä. Ky­sees­sä oli­si sa­man mit­ta­luo­kan muu­tos, mikä ta­pah­tui vuon­na 2005. Siir­ryim­me sil­loin met­sis­säm­me pin­ta-ala­ve­ro­tuk­ses­ta tu­lo­ve­ro­tuk­seen. Mut­ta sii­tä muu­tok­ses­ta­han hii­li­pörs­si voi­si ot­taa hal­lin­non op­pia.

Mer­kit­tä­vin se­li­te hii­li­pörs­sin jar­ruun­tu­mi­seen tai­taa ol­la maa­pe­räs­sä. Enem­män kuin met­siä, il­mas­to­pu­he kä­sit­te­lee ny­kyi­sin ak­tii­vi­pel­to­jen hii­li­va­ras­to­ja, jät­tö­pel­to­jen met­si­tys­tä, tur­ve­pel­to­jen ja tur­peen­nos­ton jät­tö­mai­den tu­le­vai­suut­ta eli yli­pään­sä maa­pe­rän hii­li­va­ras­to­ja ja hii­len vir­to­ja. Ikään kuin pel­to­mai­dem­me, niin ki­ven­näis­mai­den kuin tur­ve­mai­dem­me hii­li tu­li­si saa­da heti hii­li­pörs­siin sa­mal­la ta­paa kuin met­sien puu­va­ras­ton hii­li.

Maa­pe­rän hii­li on il­mas­tol­le tosi tär­keä. Koko maa­pal­lon ta­sol­la maan­pin­nan ala­puo­li­ses­sa hu­muk­ses­sa on noin kol­me ker­taa enem­män al­ku­ai­ne­hiil­tä kuin maan­pin­nan ylä­puo­li­ses­sa puus­tos­sa. On­gel­ma on maa­pe­rän hii­li­va­ras­to­jen ja hii­li­vir­to­jen mit­taa­mi­nen. Em­me osaa riit­tä­vän luo­tet­ta­vas­ti ker­toa, pal­jon­ko esi­mer­kik­si ki­ven­näis­maan luo­mu­vil­je­lyn kyn­tä­mä­tön kau­ra­pel­to vuo­sit­tain si­too hiil­tä. Tai pal­jon­ko vaik­ka­pa nur­mi­vil­je­lyn suo­pel­to vuo­sit­tain pääs­tää hiil­tä.

Maa­pe­rän hii­len osal­ta meil­tä puut­tu­vat Val­ta­kun­nan Met­sien In­ven­toin­tia muis­tut­ta­vat pit­kä­ai­kai­set maa­pe­rän al­ku­ai­ne­hii­len mit­taus­sar­jat. Il­man täl­lais­ta pe­rus­mit­taus­ta hal­lin­to ar­vel­lee jou­tu­van­sa hii­li­pörs­sis­sä lo­put­to­maan kiis­te­lyyn sii­tä, mikä on vaik­ka­pa pel­to­jen vuo­tui­sen hii­li­vir­ran to­del­li­nen suu­ruus. Hii­li­pörs­si voi­si ede­tä, jos maa­pe­rän hii­li jä­tet­täi­siin sii­tä tois­tai­sek­si pois. Sen si­jaan met­sät voi­si liit­tää hii­li­pörs­siin vä­lit­tö­mäs­ti. Hii­li­pörs­sin tah­ko­a­mia voit­to­va­ro­ja voi­si käyt­tää Luon­non­va­ra­kes­kuk­sen ve­tä­mään Val­ta­kun­nan Maa­pe­rän Hii­len In­ven­toin­tiin.

Veli Poh­jo­nen

Iijokiseutu. Mielipide. 22.7.2020

No comments: