Saturday, April 06, 2019

Metsätiloille hiilimetsänhoitoa


Hiilimetsänhoito on noussut Suomessa ja koko EU:n tasolla puheenaiheeksi etenkin kansainvälisen ilmastopaneelin (IPCC) lokakuun 2018 kohuraportin jälkeen. Paneeli ei enää usko, että ilmakehän hiilidioksidin nousun saa pysähtymään pelkästään päästöjen vähentämisellä. Sen rinnalle tarvitaan hiiltä biomassaansa sitovaa metsänhoitoa sekä uuden sukupolven bioenergiaa.

Hiilimetsänhoito mittaa kahta lukua, hiililuku ja nieluvirta. Niille molemmille tavoitellaan korkeita ja mieluusti koko ajan nousevia arvoja.

Hiililuku mittaa paljonko omassa metsässäsi, maakunnassasi tai kotimaassasi on metsien alkuainehiiltä tonneina, kyseisen alueen maahehtaaria kohti. Luonnonvarakeskuksen mittauksista koko Suomen metsäbiomassan hiililuvuksi tulee 29,6 tonnia hiiltä hehtaarille, vuodelle 2018.

Hiilen nieluvirta mittaa paljonko kyseiselle alueelle keskihehtaarille tulee vuosittain alkuainehiiltä. Metsien kasvusta vähennetään luontainen poistuma ja hakkuut. Suomessa hiilen nieluvirta vuonna 2018 oli 342 kiloa alkuainehiiltä hehtaarille vuodessa.

Hiilimetsänhoitoa ohjattaneen jatkossa hiilipörssillä. Metsän kasvattajalle on oikein ja kohtuullista saada hiilipörssistä tuloa metsäänsä päätyneestä, vuotuisesta hiilen nieluvirrasta.

Millä tasolla metsätilan saama vuotuinen hiilipörssin tilitys voisi olla? Otetaan esimerkiksi Varsinais-Suomen maakunta. Koko Lounais-Suomen alueella yksityinen metsätila eli metsälö on kooltaan 21,6 hehtaaria.

Varsinais-Suomen maakunnan keskimääräiset hiilen nielutiedot voi laskea Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastoista. Luke on viimeksi mitannut maakunnalliset puuvarastot kausille 2009-2013 ja 2014-2016. Ykköskaudella Varsinais-Suomessa oli runkopuuta 88 ja toisella kaudella 92 miljoonaa kuutiota.

Luken keskiarvoja käyttäen keskimääräisellä Varsinais-Suomen metsälöllä oli ykköskaudella puuta yhteensä 1780 kuutiota ja toisella kaudella 1860 kuutiota. Runkopuusta johdetut alkuainehiilen määrät (rungot, oksat ja juuret) olivat vastaavasti 630 tonnia ja 659 tonnia.

Varsinais-Suomen hiililuku vuoden 2018 lopussa oli 31,5 tonnia alkuainehiiltä hehtaarilla. Se on hivenen suurempi kuin Suomen keskimääräinen hiililuku (29,6).

Varsinais-Suomen metsälöt ovat hiilimetsänhoidon tiellä. Vuotuisista hakkuista huolimatta metsälön hiilinielu eli puuston hiilivarasto paisuu. Metsälöt nielevät ilmakehästä hiiltä vuodesta toiseen. Nieluvirta keskimetsälön hehtaaria kohti on 331 kiloa alkuainehiiltä vuodessa. Koko metsälölle alkuainehiiltä tulee vuodessa 7,16 tonnia.

Hiilen virroilla on rahallinen arvonsa. Euroopan unionin päästöpörssi noteeraa sen päivittäin. Maaliskuun alussa päästövirran hinta oli 20,9 Euroa hiilidioksidin tonnilta. Alkuainehiiltä kohti laskettuna hinta on 76,6 Euroa tonnilta. Samaa lukemaa voi käyttää hiilipörssissäkin.

Jos meillä olisi jo hiilipörssi, sen vuositulos Varsinais-Suomen metsälöille olisi kohtalainen, 549 Euroa vuodessa. Maakunnan metsätilojen kannattaa jatkaa edelleen hyvän hiilimetsänhoidon tiellä. Tilojen talous hyötyisi hiilipörssistä. Hyöty kasvaa, kun kiihtyvä ilmastokamppailu nostaa fossiilipäästöjen hintaa.

VELI POHJONEN

Kunnallislehti Paimio-Sauvo-Kaarina. Mielipide. 5.3.2019

No comments: