Wednesday, May 01, 2024

Sahanpurusta bioetanolia lopultakin tankkiin

Etanoli pääsi ensimmäisenä bioenergian lajina kaupalliseen tavarapörssiin. Se tapahtui Chicagossa 2005. Yhdysvalloissa tislattiin silloin 15 miljardia litraa etanolia vuodessa, etupäässä maissista. Se vastasi 2,9 prosenttia USA:n bensiiniautojen polttonesteestä.

Pörssilistauksen jälkeen bioetanolin kysyntä alkoi USA:ssa kasvaa. Viidessä vuodessa tuotanto nousi kolminkertaiseksi. Tänään maassa on yli 200 bioetanolin laitosta. 

Meillä bioetanolia lienee hieman hyljeksitty. Viljanjyvien tislaaminen autojen tankkeihin taitaa vieläkin tuntua oudolta.

USA:ssa bioetanoli markkinoidaan osana rehuteollisuutta ja karjataloutta. Maissin jyviähän ei saa kokonaan tislattua nesteeksi. Runsas kolmannes jää valkuaispitoiseksi mäskiksi. Se maittaa rehuna parhaiten sioille.

Autoilijoina tunnemme kyllä Suomessakin prosenttietanolin. EU:n kanssa sovimme jo viisitoista vuotta sitten, että kaikesta tankattavasta polttonesteestä määräprosentin tuli olla bioperäistä.

Lähdimme vuonna 2008 kahden prosentin etanolin osuudella. Osuutta oli tarkoitus nostaa vähitellen, ensin viiteen, siten kymmeneen, kahteenkymmeneen, lopulta jopa sataan prosenttiin.

Tänään tankkaamme kuitenkin vain joko viiden prosentin (95 bensiiniä) tai kahden prosentin (98 bensiiniä) etanoliseosta bensiiniautoihimme. Kehitys näyttää pysähtyneen. Emme saa tavalliselta huoltoasemalta vieläkään väkevämpää biopolttonestettä.

Kymmenen vuotta sitten uskoa etanoliin meilläkin vielä oli. Polttonesteyhtiö St1 rakensi 2015 Kajaaniin mittavan bioetanolin tehtaansa. Nyt iskulauseena oli "sahanpurua tankkiin". Tislauksen raaka-ainetta tehtaalle olisi tukkipuun metsien ja etevän sahateollisuuden Suomessa riittänyt.

Lokakuussa 2023 yhtiö antoi kuitenkin hankkeestaan suomalaista bioetanolia koskettavan hätkähdyttävän tiedon. Yhtiö lopettaa koko etanolin tuotantonsa Kajaanissa, osin muuallakin Suomessa.

Bioetanolimme kehitys jumiutui. St1-yhtiö ei saanut sahanpurun laitostaan toimimaan voitollisena. Fossiilibensiini jatkoi markkinoilla vahvana. Yhtiö ei lokakuussa enää olettanut, että bioetanolin kysyntä kasvaisi ja sen tuotannon kannattavuus paranisi.

Bioetanolin takapotku ajoittuu hieman erikoiseen vaiheeseen. Marras-joulukuun 2023 Dubain ilmastokokous (COP 28) päätti kehottaa kaikkia YK:n maita siirtymään energiajärjestelmissään pois fossiilisista polttoaineista. Ehkä yllättäen siihen sitoutuivat myös Lähi-Idän öljyntuottajamaat.

Arvattavasti vihreän bioetanolin tarve on Dubain kokouksen jälkeen taas kasvamassa. Ehkäpä takapotku olikin tarpeeton. Lakkauttamisen asemesta meidän tulisi laajentaa bioetanolin tuotantoamme. Sen raaka-aineen kasvatus monipuolistaisi huojahtelevaa maa- ja metsätalouttamme.

Bioetanolin pitkä, mutkitteleva polku hieman kummastuttaa. Mutta kun ilmastokokousten lupausten myötä tankkaamme huomenna autoomme bensiinin seassa yhä enemmän etanolia, soisimme sen olevan kotimaista, ei velkarahalla ostettavaa tuontienergiaa.

Veli Pohjonen

Iijokiseutu. Kolumni. 1.5.2024

No comments: