Ilmastokamppailun myötä kaukolämmön voimalat ovat luopumassa turpeesta. Hakkeen ohella turpeen korvaajaksi lämmön tuotantoon on ehdotettu taajamien pienydinreaktoreita. Ne alkaisivat tuottaa alueensa väestölle kaukolämpöä.
Pienydinreaktorit ovat teknisen lupaavia. Ne ovat kuitenkin kiusallisen kaukana kiertotaloudesta. Pienydinvoimakin tuottaa aina radioaktiivista ydinjätettä. Emme osaa kierrättää sen sisältämiä alkuaineita.
Toinen tuore vaihtoehto on maalämpö, sen pumppaaminen joko kaukolämmön verkkoon tai erillisiin omakotitaloihin. Maalämpö ei ole kuitenkaan varsinaista energian tuotantoa.
Kyseessä on eräänlainen energiavahvistin. Tarvitsemme pumppaamisen aina määrämitan sähköä. Lopputuloksena saamme kyllä enemmän lämpöenergia kuin kulutimme sähköenergiaa, usein 3-4 kertaisesti. Tai toisinpäin laskien: maalämmöstä on kolmannes ulkopuolista sähköenergiaa, vaikkapa ydinvoimaa.
Nyt kun tutkimus pyörii uusien innovaatioiden ympärillä, on hyvä muistaa että meillä on jo melkoisesti omaa, luonnollista voimaa. Metsiin paistava aurinko on tärkein ydinvoimalamme. Auringon uumenissa käy ydinreaktioista tehokkain, vetypommeistakin tunnettu fuusio.
Maanpäällisistä ydinvoimaloista poiketen auringon radioaktiiviset ydinsaasteet jäävät avaruuteen. Energia saapuu maapallolle ja lopulta metsään puhtaana valona.
Suomen maa-alue vastaanottaa auringon energiaa vuodessa 1,3 tsettajoulea. Kun vuonna 2023 energian kulutuksemme oli 1,3 eksajoulea, saamamme aurinkovoima vastaa tuhatkertaisesti koko kulutustamme.
Auringon ydinvoimassa on energiaongelmiemme ratkaisu. Auringon ydinvoimaan perustuvat myös tuulimyllyt ja aurinkopaneelit. Niillä on kuitenkin haaste: aurinkoenergian varastoiminen. Tuulimyllyt seisovat hiljaa talven tyvenillä paukkupakkasilla. Aurinkopaneelit puolestaan kohmettuvat kaamosaikana.
Puut ovat energian varastoinnin haasteen jo selvittäneet. Ne jalostavat aurinkoenergian kemiallisten yhdisteiden sidosenergiaksi. Se on ylivuotisesti varastoitunut puuainekseen.
Puiden aurinkovoimalan rakentaminen on helppoa. Puut pystyttävät itse itsensä, kun ne on kerran istutettu. Tehdasvalmisteiset aurinkopaneelit meidän on levitettävä maan päälle telineisiin.
Aurinkopaneelit voi levittää vain yhdeksi kerrokseksi. Puut kasvavat neulasensa tai lehtensä heti useaan kerrokseen. Tehokkaimpia kerroskennoja puulajeistamme on kuusi. Yhtä maaperän neliömetriä kohti istutuskuusikossa on auringon puolelta mitattavaa neulasten pinta-alaa seitsemän neliömetriä.
Meidän kannattaa edelleen kehittää luonnon omaa bioydinvoimaa. Metsistämme sitä riittää.
Metsähake on monipuolista, uusiutuvaa, kotimaista ja kansantalouttamme kehittävää. Metsähakkeen kuuluu säilyä energiapaletissamme, kunnes muut vaihtoehdot täyttävät kestävän kiertotalouden vaatimukset.
VELI POHJONEN
No comments:
Post a Comment