Tuesday, February 26, 2019

Hiilimetsänhoitoa Keski-Suomen metsätiloilla


Hiilimetsänhoito on noussut Suomessa ja koko EU:n tasolla puheenaiheeksi etenkin kansainvälisen ilmastopaneelin (IPCC) lokakuun 2018 kohuraportin jälkeen. Ilmastopaneeli ei enää usko, että ilmakehän hiilidioksidin nousun saa pysähtymään pelkästään päästöjen vähentämisellä. Sen rinnalle tarvitaan hiiltä biomassaansa sitovaa metsänhoitoa sekä uuden sukupolven bioenergiaa.

Hiilimetsänhoitoa ohjataan hiilipörssillä. Se sisältää sekä alkuainehiilen päästövirrat ylös taivaalle että hiilen nieluvirrat alas taivaalta. Hiilipörssi keskittyy erityisesti kasvavien metsiemme hiilinieluihin. Metsän kasvattajalle on oikein ja kohtuullista saada hiilipörssistä tuloa metsäänsä päätyneestä, vuotuisesta hiilen nieluvirrasta.

Millä tasolla metsätilan saama vuotuinen hiilipörssin tilitys voisi olla? Otetaan esimerkiksi Keski-Suomen maakunta. Alueella yksityinen metsätila eli metsälö on kooltaan 35,1 hehtaaria.

Koko Keski-Suomen maakunnan keskimääräiset hiilen nielutiedot voi laskea Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastoista. Luke on viimeksi mitannut maakunnalliset puuvarastot kausille 2009-2013 ja 2014-2016. Ykköskaudella Keski-Suomessa oli runkopuuta 187 ja toisella kaudella 196 miljoonaa kuutiota.

Luken keskiarvoja käyttäen keskimääräisellä Keski-Suomen metsälöllä oli ykköskaudella puuta yhteensä 3930 kuutiota ja toisella kaudella 4120 kuutiota. Runkopuusta johdetut alkuainehiilen määrät (rungot, oksat ja juuret) olivat vastaavasti 1390 tonnia ja 1460 tonnia.

Keski-Suomen metsälön hiililuku vuoden 2018 lopussa oli 42,9 tonnia alkuainehiiltä hehtaarilla. Se on selvästi suurempi kuin Suomen keskimääräinen hiililuku 29,6 tonnia hiiltä, laskettuna koko maapinta-alaamme kohti.

Keski-Suomen metsälöt ovat vahvan hiilimetsänhoidon tiellä. Vuotuisista hakkuista huolimatta metsälön hiilinielu eli puuston hiilivarasto paisuu. Metsälöt nielevät ilmakehästä hiiltä vuodesta toiseen. Nieluvirta on 16,7 tonnia alkuainehiiltä vuodessa keskimetsälöön.

Hiilen virroilla on rahallinen arvonsa. Euroopan unionin päästöpörssi noteeraa sen päivittäin. Helmikuun loppupuolella päästövirran hinta oli 20,4 Euroa hiilidioksidin tonnilta. Alkuainehiiltä kohti laskettuna hinta on 74,8 Euroa tonnilta. Samaa lukemaa voi käyttää hiilipörssissäkin.

Jos meillä olisi jo hiilipörssi, sen vuositulos Keski-Suomen metsälöille olisi mukiinmenevä, 1250 Euroa vuodessa. Maakunnan metsätilojen kannattaa jatkaa edelleen hyvän hiilimetsänhoidon tiellä. Tilojen talous hyötyisi hiilipörssistä. Jatkossa hyöty kasvaa, kun kiihtyvä ilmastokamppailu nostaa fossiilipäästöjen hintaa.

VELI POHJONEN

Sisä-Suomen lehti. Mielipide. 26.2.2019

No comments: