Tuesday, February 26, 2019

Hakkuista huolimatta metsälön hiilinielu paisuu Pohjois-Savossa

Hiilimetsänhoito on noussut Suomessa ja koko EU:n tasolla puheenaiheeksi etenkin kansainvälisen ilmastopaneelin (IPCC) lokakuun 2018 kohuraportin jälkeen. Paneeli ei enää usko, että ilmakehän hiilidioksidin nousun saa pysähtymään pelkästään päästöjen vähentämisellä. Sen rinnalle tarvitaan hiiltä biomassaansa sitovaa metsänhoitoa sekä uuden sukupolven bioenergiaa.

Hiilimetsänhoitoa ohjataan hiilipörssillä. Se sisältää sekä alkuainehiilen päästövirrat ylös taivaalle että hiilen nieluvirrat taivaalta alas. Hiilipörssi keskittyy erityisesti kasvavien metsiemme hiilinieluihin. Metsän kasvattajalle on oikein ja kohtuullista saada hiilipörssistä tuloa metsäänsä päätyneestä, vuotuisesta hiilen nieluvirrasta.

Millä tasolla metsätilan saama vuotuinen hiilipörssin tilitys voisi olla? Otetaan esimerkiksi Pohjois-Savon maakunta. Täällä yksityinen metsätila eli metsälö on kooltaan 34,2 hehtaaria.

Koko Pohjois-Savon maakunnan keskimääräiset hiilen nielutiedot voi laskea Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastoista. Luke on viimeksi mitannut maakunnalliset puuvarastot kausille 2009–2013 ja 2014–2016. Ykköskaudella Pohjois-Savossa oli runkopuuta 184 ja toisella kaudella 188 miljoonaa kuutiota.

Luken keskiarvoja käyttäen keskimääräisellä Pohjois-Savon metsälöllä oli ykköskaudella puuta yhteensä 3 650 kuutiota ja toisella kaudella 3 730 kuutiota. Runkopuusta johdetut alkuainehiilen määrät (rungot, oksat ja juuret) olivat vastaavasti 1 290 tonnia ja 1 320 tonnia.

Pohjois-Savon metsälön hiililuku vuoden 2018 lopussa oli 39,2 tonnia alkuainehiiltä hehtaarilla. Se on selvästi suurempi kuin Suomen keskimääräinen hiililuku 29,6 tonnia hiiltä, laskettuna koko maapinta-alaamme kohti.

Pohjois-Savon metsälöt ovat vahvan hiilimetsänhoidon tiellä. Vuotuisista hakkuista huolimatta metsälön hiilinielu eli puuston hiilivarasto paisuu. Metsälöt nielevät ilmakehästä hiiltä vuodesta toiseen. Nieluvirta on seitsemän tonnia alkuainehiiltä vuodessa keskimetsälöön.

Hiilen virroilla on rahallinen arvonsa. Euroopan unionin päästöpörssi noteeraa sen päivittäin. Helmikuun lopulla päästövirran hinta oli 19,9 euroa hiilidioksidin tonnilta. Alkuainehiiltä kohti laskettuna hinta on 73 euroa tonnilta. Samaa lukemaa voi käyttää hiilipörssissäkin.

Jos meillä olisi jo hiilipörssi, sen vuositulos Pohjois-Savon metsälöille olisi kohtalainen, 512 euroa vuodessa. Maakunnan metsätilojen kannattaa jatkaa edelleen hyvän hiilimetsänhoidon tiellä. Tilojen talous hyötyisi hiilipörssistä. Jatkossa hyöty kasvaa, kun kiihtyvä ilmastokamppailu nostaa fossiilipäästöjen hintaa.

Veli Pohjonen

Iisalmen Sanomat. Mielipide. 26.2.2019

No comments: