Monday, May 29, 2017

Sähkön tasaveroa tulee kavahtaa


Hallitus kaavailee kesähiljaisuudessa (1996) linjanmuutosta ympäristöverotukseen. Kaikelle sähkölle tulisi tasavero, jonka maksaisi kuluttaja. Sähkövero lisättäisiin sähkölaskuun arvonlisäveron tavoin. Alkuvaiheessa sähkön hinta nousisi 1,8 senttiä kilowattitunnilta.

1990-luvun alkupuolella Suomeen luodun, Euroopan etevimmän ympäristöveron ansiota ovat muun muassa Kuhmon ja Forssan biovoimalat, jotka jauhavat nyt nollaverotettua puusähköä.

Etevän ympäristöveron ansiosta esimerkiksi Kemiin nousi tuulivoimala, josta pienosakkaatkin saavat ostaa nollaverotettua tuulisähköä 16 sentin hintaan per kilowattitunti.

Alkuperäisessä mallissa sähkön veroa kerättiin raskaammin, jos sähkö oli peräisin ympäristölle haitallisista voimaloista. Esimerkiksi Martinlaakson kivihiilisähköä ja Olkiluodon ydinsähköä piti verotettaman vesi-, tuuli- ja puuvoimaa raskaammin.

Vihreä teollistaminen ohjasi maatamme ympäristön säilyttävälle 2000-luvulle.

Sähkön taantumuksellista tasaveroa on syytä kavahtaa. Tasavero ei ole aito haittavero. Tasaveron tavoite on vain kerätä valtiolle raa’asti rahaa.

Tasavero on kotoperäisen sähköntuotannon ja ympäristölle ystävällisen kehityksen tappio. Tasavero johtaa hiilenmustaan teollistamiseen.

Sähköveroa on siitä huolimatta syytä kehittää. Kehityksen uusi linja löytyy jo viime vuonna vapautuneista sähkömarkkinoista ja uudesta sähköpörssistä.

Sähköpörssin lopullinen tavoite on sähkön valintatalo. Hinta- ja ympäristötietoinen kuluttaja voi sieltä valita vapaasti, ostaako sähköä vaikkapa tuulivoimaan panostavalta Revon Sähköltä, ydinvoimaan luottavalta Imatran Voimalta tai puuvoiman pioneerilta Kainuun Valolta.

Sähkön valintatalosta ostettavalta sähköltä on oikein ja kohtuullista periä sähköveroa. Mutta veron ei tarvitse olla tasavero. Veroprosentti määräytyköön ympäristöhaitoista, sen mukaan mistä sähkö on peräisin.

Porrastetun sähköveron täsmälaskenta on automaatio- ja tietotekniikan uusia haasteita. Ne on ratkottava joka tapauksessa vapaan sähköpörssin pohjaksi.

Suomen etevä ympäristöverotus on maallemme maineeksi eikä häpeäksi. Meidän ei ole syytä luopua tästä ympäristöalan johtoasemasta. Siksi sähkön taantumuksellista tasaveroa tulee kavahtaa.

Veli Pohjonen

Suomenmaa. Mielipide. 9.7.1996

No comments: