Monday, April 27, 2020

Ruokaviljan merkitys kasvaa edelleen maailmankaupassa


Vehnä on viljelyalaltaan ihmiskunnan tärkein ruokavilja. Vehnä on ollut pitkään myös maailmanpoliittisesti merkittävin vilja.

Vehnä oli taustalla Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä kymmenen vuotta sitten alkaneessa ja edelleen jatkuvassa kuohunnassa, niin sanotussa arabikeväässä.

Väkirikkaissa arabimaissa suurin osa jokamiehen tai -naisen tuloista kuluu aivan jokapäiväiseen vehnäleipään. Kun hallitsijat eivät pysty pitämään ruoan hintaa kurissa, työttömät nuoret nousevat kapinaan. Ruokaturvan putoaminen ja lopulta nälkä ajaa heidät terroristien järjestöihin.

EDELLISEN KERRAN VEHNÄ oli maailmanpolitiikan keskiössä 1980-luvulla, kun itänaapurimme Neuvostoliitto joutui ostamaan vehnää lännestä. Neuvostoliiton pellot olivat olleet yhteisomistuksessa 60 vuoden jakson. Sitkeästi yritetty kommunistinen maatalous ei ollut ruvennut toimimaan.

Vuonna 1984 Neuvostoliitto joutui ostamaan 28 miljoonaa tuontitonnia ulkomaista vehnää. Yhdysvallat täytti helposti maailmankaupan vajeen. Se antoi vuodessa vientimarkkinoille 39 miljoonaa tonnia. Takavuosina vehnänviennin valttikortti oli Yhdysvalloilla.

Ruokavehnän alituotanto ja ylipäänsä toimimaton maatalous ovat perimmäisiä syitä, miksi Neuvostoliitto luhistui.

Koronakriisistä opimme, että ruokaturvamme kannattaa jatkossa pitää riittävän korkeana.

Uuden vallan aikana Venäjä aluksi jatkoi vehnän tuontia, mutta vuosituhannen vaihteessa tapahtui käänne. Yhteistalouden kolhoosipellot olivat muuttuneet yksityistalouden yhtiöpelloiksi. Jo tämän maauudistuksen myötä pellot alkoivat tuottaa.

2000-LUVUN ALUSSA Venäjä siirtyi vehnän tuojasta vehnän viejäksi. 2010-luvun alussa Venäjä nousi viejien kärkikolmikkoon, Yhdysvaltain ja Euroopan unionin rinnalle ja pian johtoon.

Pääsuunta on jatkunut. Yhdysvaltain maatalousministeriön tuorein, huhtikuussa 2020 päivitetty viime kauden laskelma ennustaa, että Venäjä tulisi seuraavalla kaudella viemään 33 miljoonaa tonnia vehnää. Vientiään kasvattava Ukraina ylittää sekin 20 miljoonan vientitonnin rajan.

Tänään vehnän ostajia ovat Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan levottomat maat. Niiden yhteenlaskettu nettotuonti on ollut viime vuosina yli 40 miljoonaa tonnia. Siitä Venäjä yksin pystyy kattamaan suurimman osan.

VEHNÄN PAINOARVO ruoan tuotannossa vahvistuu ihmiskunnan väkiluvun myötä. Poliittinen merkitys kasvaa niin kauan kun Venäjä etenee maailman ykkösviejänä ja toisaalta Lähi-itä sekä Pohjois-Afrikka vehnän ykköstuojina.

Vehnänviennin valttikortti on siirtynyt Venäjälle. Tämä vaikuttaa niin koko maapallon kuin Euroopan unionin maatalouteen. Kevään koronakriisin pyörteissä Venäjä on valmistautumassa oman maansa ruokaturvaan ja voi rajoittaa vehnän vientiä. Se voi näkyä vehnän maailmanmarkkinahinnan nousuna.

KOKO EU:N ALUEELLA ja myös Suomessa vehnän viljely vahvistunee keväällä 2020 ja ilmeisesti tulevina vuosinakin. Sen ainakin koronakriisistä opimme, että ruokaturvamme kannattaa jatkossa pitää riittävän korkeana maailmanpolitiikan pyörteistä huolimatta.

Itä-Häme. Mielipide. 27.4.2020

No comments: