Sunday, October 06, 2019

Ener­gi­a­met­sä­toi­mi­kunta käynnisti puuvoiman kehittämisen


Uu­siu­tu­va ener­gia aja­tel­laan usein vain tuu­li- ja au­rin­ko­voi­mak­si. Aja­tus on har­haan­tu­nut. Ei­vät tuu­li­myl­lyt ja au­rin­ko­pa­nee­lit tuo­ta vie­lä pit­kään pe­rus­voi­maa. Puu­voi­ma tuot­taa sitä jo nyt. Pe­rus­voi­mak­si voi las­kea ne ener­gi­an la­jit, jois­ta saam­me vuo­sit­tain yli 10 pro­sent­tia koko ener­gi­an tar­pees­tam­me.

Met­sis­tä saim­me sata vuot­ta sit­ten val­ta­o­san pe­rus­voi­maam­me. Sit­ten öl­jy aloit­ti nou­sun­sa. Se ohit­ti puun 1964. Mo­lem­mat oli­vat pe­rus­voi­maa 39 pro­sen­til­la.

Öl­jy nou­si 61 pro­sent­tiin vuon­na 1973. Met­sä­e­ner­gia puo­les­taan pai­nui al­le 15 pro­sen­tin vuon­na 1977.

Suu­ri muu­tos käyn­nis­tyi vuo­den 1973 Lähi-idän Jom Kip­pu­rin so­das­ta ja sen ai­heut­ta­mas­ta öl­jyk­rii­sis­tä. Ku­vio huo­les­tut­ti päät­tä­ji­äm­me. Mis­tä saam­me läm­pöä ja säh­köä, jos jo­kin maa­il­man­po­li­tii­kan uu­si krii­si py­säyt­tää tuon­ti­öl­jyn?

MAA- JA MET­SÄ­TA­LOUS­MI­NIS­TE­RI Jo­han­nes Vi­ro­lai­nen päät­ti 1978 ni­me­tä ai­het­ta poh­ti­van ener­gi­a­met­sä­toi­mi­kun­nan. Sen teh­tä­vä oli suun­ni­tel­la uu­den­tyyp­pi­nen, ko­ti­mai­nen puu­voi­ma ul­ko­mai­sen fos­sii­li­voi­man vaih­to­eh­dok­si. Toi­mi­kun­taa veti met­sän­tut­ki­mus­lai­tok­sen pro­fes­so­ri Ola­vi Hui­ka­ri.

Met­sä­hak­kee­seen poh­jaa­vat säh­kön ja kau­ko­läm­mön yh­teis­voi­ma­lat syn­tyi­vät. Sel­lu­teh­taat ke­hit­ti­vät puu­e­ner­gi­al­le uu­den tek­no­lo­gi­an.

Pit­kään pai­nut­tu­aan met­sä­e­ner­gia läh­ti nou­suun. Merk­ki­vuo­dek­si tuli 2012, kun puu kiri kiin­ni öl­jyn. Saim­me mo­lem­mis­ta 24 pro­sent­tia. Sit­tem­min puu­voi­ma on vah­vis­ta­nut etu­mat­kan­sa. Vuo­den 2019 en­sim­mäi­sen en­nus­teen mu­kaan saam­me nyt puus­ta 26 ja öl­jys­tä 20 pro­sent­tia. Ydin­voi­man pro­sent­ti on 18.

TUU­LI­VOI­MA nou­see suh­teel­li­ses­ti no­peim­min. Saam­me sii­tä kak­si pro­sent­tia koko ener­gi­as­tam­me. Au­rin­ko­säh­kö on al­le pro­sen­tin sar­jas­sa.

Huo­les­tut­ta­va on tuon­ti­säh­kön osuus. Se on nous­sut 1970-lu­vun yh­den pro­sen­tin ta­sol­ta hi­taas­ti mut­ta var­mas­ti. Nyt net­to­säh­kön osuus on 6 pro­sent­tia. Huo­les­tut­ta­vak­si ku­vi­on te­kee kan­san­ta­lous. Kun taan­tu­ma on edes­säm­me, jou­dum­me os­ta­maan tuon­ti­säh­kön ul­ko­maan li­sä­ve­lal­la.

Puu­voi­ma on kä­sit­tee­nä laa­ja. Ha­ket­ta, pel­let­tiä tai kla­pia on puu­voi­mas­ta yh­teen­sä vain vii­den­nes. Nel­jä vii­den­nes­tä ja­los­taa met­sä­te­ol­li­suus, sel­lun si­vu­tuo­te lig­nii­nis­tä sekä jät­tees­tä, mikä nä­kyy teh­tail­la kuo­ren, pu­run ja huk­ka­pa­lo­jen ka­soi­na.

Vah­vim­pia uu­siu­tu­van ener­gi­an li­sää­jiä ovat uu­den ajan sel­lu­teh­taat. Ne ovat tä­nään säh­kön tuot­ta­jia, päin­vas­toin kuin 1900-lu­vun säh­kö­syö­pöt pa­pe­ri­teh­taat.

Esi­mer­kik­si vii­mek­si val­mis­tu­neen, Ää­ne­kos­ken teh­taan säh­kön oma­va­rai­suus on ta­sol­la 240 pro­sent­tia. Sa­maa myyn­ti­säh­kös­tä ker­to­vaa pro­sent­tia ta­voit­te­lee Met­sä Grou­pin uu­si Ke­min teh­das.

TUU­LI on osa uu­siu­tu­van ener­gi­an va­li­koi­maa, ja sitä kuu­luu ke­hit­tää. Mut­ta tuu­li­voi­ma on vie­lä kau­ka­na pe­rus­voi­man 10 pro­sen­tin ta­sos­ta.

On­nek­si ny­ky­a­jan tuu­li­myl­lyt on ke­hi­tet­ty jo niin kor­ke­al­le, et­tä ne ei­vät juu­ri hait­taa met­sä­ta­lout­ta. La­vat pyö­ri­vät met­sän ylä­puo­lel­la. Ko­ko­nais­ku­va py­syy sil­ti sel­vä­nä. Uu­siu­tu­va pe­rus­voi­ma tu­lee edel­leen la­po­jen al­ta, kas­vui­sis­ta met­sis­täm­me.

Ener­gi­a­met­sä­toi­mi­kun­nan käyn­nis­tä­mä puu­voi­man ke­hit­tä­mi­nen teki sii­tä kan­san­ta­lou­del­le vah­vim­man uu­siu­tu­van ener­gi­an.

Veli Poh­jo­nen

Suomenmaa. Mielipide. 24.9.2019

No comments: