Wednesday, October 17, 2018

Ilmastolle ystävälliselle bioenergialle tuli tarve


Kansainvälinen ilmastopaneeli (IPCC) tiivistää lokakuun raportissaan ilmastokamppailun kolmeen keinoon. Fossiilisten polttoaineiden käyttöä on vähennettävä. Metsää on viljeltävä lisää. Kolmas keino yllätti: ”Hiilidioksidin talteenotto ja varastoiminen bioenergian käytön yhteydessä”.

Hiilidioksidin talteenottoa on tutkittu jo yli neljännesvuosisata. Ajatuksen esitti ensimmäisenä italialainen systeemianalyysin tiedemies Cesare Marchetti. Hän ehdotti 1977, että siepataan ilmakehää lämmittävä hiilidioksidi talteen Euroopan kivihiilen ja maakaasun voimaloista.

Kerätään hiilidioksidi maakaasuputkiston kaltaiseen verkkoon. Johdetaan hiilidioksidi Välimeren suulle ja pumpataan Atlantin pohjaan. Paineessa hiilidioksidi nesteytyy ja varastoituu syvänmeren pohjassa ikuisesti.

Marchettin ajatuksen mukaan hiilidioksidin sieppaus olisi tapahtunut kivihiilen ja maakaasun voimaloissa. Nyt IPCC paneeli liittää mukaan bioenergian.

Kun esimerkiksi metsähaketta tai puupellettiä polttaa voimalassa, niistäkin tulee hiilidioksidia. Sen voi siepata aivan kuin kivihiilestä ja maakaasusta peräisin olevan hiilidioksidin. Fossiilisella kivihiilellä ja maakaasulla on kuitenkin puuenergiaan verrattuna taakka. Fossiilinen hiilidioksidi on peräisin maan alta, uusiutuva hiilidioksidi on peräisin taivaalta.

Jos hiilidioksidin sieppaaminen kivihiilestä ja maakaasusta nollaa päästöt ilmakehään, sieppaus hakkeesta ja pelletistä tekee enemmän. Ilmakehän hiilidioksidin pitoisuus alkaa vähetä.

Tapahtuu kaksoissieppaus. Ensiksi taivaan hiilidioksidin sieppaavat puut. Välivaihe on hake ja pelletti. Ne varastoivat energian kuljetusta varten.

Hake ja pelletti poltetaan voimalassa. Hiilidioksidi siepataan voimalan savusta, toiseen kertaan. Lopulta bioperäinen hiilidioksidi haudataan meren pohjaan tai syvälle maaperään.

Bioenergia on ystävällisin ilmastolle. Bioenergia pystyy ainoana suuren mittaluokan energialähteenä poistamaan ilmakehän hiilidioksidia. Esimerkiksi ilmastolle edulliseksi mainostettu ydinvoima ei tähän pysty.

Suomalaisella puuenergialla on tässä näytön paikka. Hake käy lähivoimaloihin. Puupelletti käy myös vientiin, Euroopan kivihiilestä luopuville rintamaille.

VELI POHJONEN

Kaleva. Mielipide. 17.10.2018

No comments: