Thursday, January 10, 2019

Kainuu hyötyisi hiilipörssistä


Toistaiseksi varsin kehnosti onnistunut ilmastokamppailu tarvitsee uusia keinoja. Sellaiseksi on ehdotettu hiilipörssiä, muun muassa pääministeri Sipilän järjestämässä joulukuun ilmastoseminaarissa.

Hiilipörssi sisältää sekä hiilen lähdevirrat ylös taivaalle että hiilen nieluvirrat taivaalta alas. Hiilipörssi keskittyy erityisesti kasvavien metsiemme hiilinieluihin. Metsänkasvattajalle on oikein ja kohtuullista saada hiilipörssin määrittämä maksu hyvin hoidettuun metsään päätyneestä, vuotuisesta hiilen nieluvirrasta.

Hiilipörssin voi luoda sekä EU:n tasolle että valtakunnalliselle tasolle. Pörssin taloudellista merkitystä voi tarkastella myös maakunnan tasolla. Otetaan esimerkiksi Kainuu.

Luonnonvarakeskus on mitannut metsiämme vuodesta 1921. Viimeksi maakunnalliset puuvarastot on laskettu kausille 2009-2013 ja 2014-2016. Ykköskaudella Kainuussa oli runkopuuta 163 ja toisella kaudella 174 miljoonaa kuutiota.

Kainuun koko maapinta-alaa (2,15 miljoonaa hehtaaria) kohti lasketut runkopuun määrät olivat 75,8 kuutiota hehtaarilla ykköskaudella ja 80,9 kuutiota hehtaarilla toisella kaudella. Runkopuusta johdetut alkuainehiilen määrät (rungot, oksat ja juuret) olivat vastaavasti 26,8 tonnia ja 28,6 tonnia hehtaarilla.

Vuotuisista hakkuista huolimatta Kainuun hiilinielu eli puuston hiilivarasto paisuu. Metsät nielevät ilmakehästä hiiltä vuodesta toiseen. Nieluvirta on keskimäärin 0,97 miljoonaa hiilitonnia vuodessa Kainuun alueelle.

Maakuntana, hiilen nielijänä, Kainuu on keskimääräistä vahvempi. Kun maa-aluetta on 7,1 prosenttia koko Suomen maa-alasta, Kainuu nielee 11 prosenttia koko Suomen hiilestä.

Hiilen virroilla on rahallinen arvonsa. Euroopan unionin päästöpörssi noteeraa sen päivittäin. Vuoden 2019 alussa päästövirran hinta oli 23,8 Euroa hiilidioksidin tonnilta. Alkuainehiiltä kohti laskettuna hinta on 87,3 Euroa tonnilta. Samaa lukemaa voi käyttää hiilipörssissäkin.

Jos Kainuulla olisi maakunnallinen hiilipörssi, sen liikevaihto olisi melkoinen. Kainuun metsien vuosittain nielemän hiilen arvo on 85 miljoonaa euroa. Sitä voi verrata esimerkiksi hiilidioksidin päästökaupan tuloihin valtiolle. Viime vuonna ne olivat koko Suomessa 252 miljoonaa euroa. Tai vertauksen voi tehdä valtion maksamaa Kemera-tukeen. Vuonna 2018 metsänhoitotöitä tuettiin koko Suomessa 56 miljoonalla eurolla.

Mitä pidemmälle ilmastonmuutos etenee, sitä arvokkaampia metsien hiilen nielut ovat. Hiilipörssille löytyy lopulta ratkaisunsa. Kainuu hyötyisi hiilipörssistä, hyvän metsänkasvunsa ansiosta.

VELI POHJONEN

Ylä-Kainuu. Mielipide. 10.1.2019

No comments: