Wednesday, August 15, 2018

Jätevedet odottavat ekopuh­dis­ta­moita


Ny­ky­ta­lou­tem­me pääs­tää luon­toon kiu­sal­li­sia ai­nek­sia. Typ­peä ja fos­fo­ria kar­kaa re­he­vöit­tä­mään ojia, pu­ro­ja, jo­kia, jär­viä ja lo­pul­ta Itä­mer­ta. Hel­tei­se­nä ke­sä­nä sen ovat Suo­men­lah­den ran­ni­kol­la asu­vat näh­neet me­ren pin­nal­la kel­lu­vi­na vi­her­le­vän laut­toi­na.

Puh­dis­ta­mo­jen kas­va­va on­gel­ma ovat pois­tu­van puh­to­ve­den lää­ke­jää­mät. Nii­den ha­jot­ta­mi­seen tai py­säyt­tä­mi­seen ei­vät ny­ky­puh­dis­ta­mot pys­ty. Maa­il­man­laa­jui­sek­si kas­va­va on­gel­ma on muo­vin mik­ro­hiuk­kas­ten va­lu­mi­nen jo­kiin ja lo­pul­ta me­riin.

Pääs­tö­jen, ra­vin­tei­den, ras­kas­me­tal­lien, lää­ke­jää­mien ja hie­no­ja­kois­ten ai­nes­ten py­säyt­tä­mi­seen so­pi­viin kos­teik­ko­pui­hin on Up­p­sa­lan yli­o­pis­tos­sa ke­hi­tet­ty eko­puh­dis­ta­mon op­pi ni­mel­tään ”phy­to­re­me­di­a­ti­on” (phyto = kas­vi, re­me­dium = pa­laut­taa ta­sa­pai­noon).

Suo­ma­lais­ta ni­meä Ruot­sin opil­le ei vie­lä ole, mut­ta kyse on hait­ta-ai­nes­ten ta­sa­pai­not­ta­vas­ta siep­pauk­ses­ta, erään­lai­ses­ta hu­le­ai­nes­ten ha­ra­voin­nis­ta.

Opin pu­he­mies oli suo­ma­lais­syn­tyi­nen, Hel­sin­gin yli­o­pis­tos­sa­kin 1970-lu­vul­la opet­ta­nut pro­fes­so­ri Gus­taf Sirén. Hä­nen ha­ra­van­sa oli puh­dis­ta­mon vie­reen ri­vei­hin vil­jel­tä­vä kos­teik­ko­pa­ju.

RUOT­SIIN SYN­TYI Siré­nin op­pien mu­kaan En­kö­pin­gin eko­pa­ket­ti, jo­hon kuu­lu­vat säh­köä ja kau­ko­läm­pöä tuot­ta­va bi­o­voi­ma­la, jä­te­ve­den puh­dis­ta­mo ja nii­den lä­hei­syy­des­sä 1000 heh­taa­ria haih­dut­ta­via pa­ju­vil­jel­miä.

Jä­te­ve­del­lä kas­tel­tu paju pui­daan hak­keek­si kol­men vuo­den vä­lein. Hai­tal­li­set or­gaa­ni­set ai­nek­set, lää­ke­jää­mät ja mik­ro­muo­vit pa­la­vat voi­ma­lan ha­ke­polt­ti­mes­sa tuh­kak­si. Tuh­kat ja puh­dis­ta­mon lie­te se­koi­te­taan lan­noit­teek­si. Ke­sä­ai­kaan seos kier­rä­te­tään: le­vi­te­tään ja mul­la­taan pa­ju­vil­jel­mien ri­vi­vä­lei­hin.

Kier­to on niin ih­mis- kuin kar­jan­ruo­an­kin suh­teen sul­jet­tu. Vaik­ka puh­dis­ta­mon liet­tees­sä oli­si sit­ten­kin vie­lä lää­ke­jää­miä tai mik­ro­muo­via, ne ei­vät pää­dy vil­ja­pel­loil­le ei­vät­kä kar­jan lai­tu­mil­le vaan pel­käs­tään ener­gi­a­hak­keen tuo­tan­toon.

Suo­mes­sa eko­puh­dis­ta­mon ura­nuur­ta­ja oli Päl­kä­neen ko­ea­se­man joh­ta­ja Mau­ri Ta­ka­la. Hän pump­pa­si 1980-lu­vun alus­sa sa­la­o­ja­put­kien läpi ko­ea­se­man raa­kaa jä­te­vet­tä pel­lol­le vil­jel­lyn kos­teik­ko­pa­ju­kon al­le.

Pa­jut kas­vat­ti­vat juu­ren­sa nu­kak­si sa­la­o­ja­put­kien ym­pä­ril­le, ha­ra­voi­vat ty­pen sekä fos­fo­rin put­kien sau­mois­ta, ja kas­voi­vat vauh­dil­la. Ra­vin­ne­pääs­tö­jä naa­pu­ri­jär­viin ei mit­tauk­sis­sa löy­ty­nyt. Ta­ka­lan mal­li ei meil­lä ole kui­ten­kaan eden­nyt vie­lä käy­tän­töön.

TOI­NEN 1980-LU­VUN en­nak­ko­sel­vi­tys oli Kan­nuk­sen ko­ea­se­man joh­ta­ja Ari Fer­min kaa­to­paik­ko­jen en­ti­söi­mis­ko­keet Lah­des­sa ja Hol­lo­las­sa.

Kaa­to­pai­koil­ta nis­ka­o­jiin va­lu­vaa hu­le­ve­si kier­rä­tet­tiin pump­paa­mal­le se jat­ku­vas­ti ta­kai­sin van­han kaa­to­pai­kan pääl­le vil­jel­tyyn haih­du­tus­pa­juk­koon. Pa­jut kas­voi­vat bi­o­mas­saa Suo­men en­nä­tys­vauh­tia ja imi­vät hu­le­ve­des­tä ra­vin­teet ja hait­ta-ai­neet. Myös­kään Fer­min mal­li ei eden­nyt vie­lä käy­tän­töön.

Eko­puh­dis­ta­moi­den suu­rin tu­le­vai­suu­den haas­te liit­tyy bi­o­tuo­te­teh­tai­siin. Uu­den ajan sel­lu­teh­taat ovat ai­kai­sem­piin ver­rat­tu­na ym­pä­ris­tön­sä kan­nal­ta tiu­kan puh­tai­ta. Sii­tä huo­li­mat­ta ne jou­tu­vat pääs­tä­mään jä­te­vet­tä ve­sis­töi­hin.

Ym­pä­ris­tö­hy­väk­sy­mi­nen tiuk­ke­nee. Jo 1990-lu­vul­la tä­män koki Poh­jan Sel­lu -han­ke. Ka­jaa­niin suun­ni­tel­tu uu­si teh­das ei to­teu­tu­nut. Ou­lu­jär­ven puh­tau­den puo­lus­ta­jat kaa­toi­vat hank­keen.

Sama ku­vio uh­kaa nyt Kuo­pi­oon suun­ni­tel­tua maa­il­man suu­rin­ta ha­vu­sel­lu­teh­das­ta. Pro Kal­la­ve­si lii­ke käyn­nis­ti elo­kuus­sa kan­sa­lai­sa­loit­teen ta­voit­tee­naan py­säyt­tää Kal­la­ve­teen jä­te­vet­tä pääs­tä­vän Fin­n­pulp yh­ti­ön han­ke.

Uu­den ajan bi­o­tuo­te­teh­tai­den tu­li­si pyr­kiä ve­den ja ra­vin­tei­den sul­jet­tuun kier­toon. Myös sii­nä eko­puh­dis­ta­moil­le oli­si käyt­töä.

Veli Poh­jo­nen

Iijokiseutu. Kolumni. 15.8.2018

No comments: