Tuesday, January 09, 2018

Puuetanolin tuotanto oli vähällä käynnistyä


Etanoli on ainut uusiutuva polttoneste, mikä on päässyt huoltoasemille. Jokainen bensiiniä ostava suomalainen autoilija tuntee sen, miettiessään tankkaako autonsa puhtaalla bensiinillä vai E10 etanoliseoksella. Yli puolet meistä hyväksyy jo etanolibensiinin.

Sen sijaan biodieselistä on etupäässä puhuttu. Neste kyllä tekee sitä Porvoossa Malesian öljypalmusta, mutta huoltoasemalta palmudieseliä ei Suomessa saa.

Stora Enso ja Neste käynnistivät puudieselin koelaitoksen Varkaudessa vuoden 2011 kesäkuussa. Toimitusjohtaja Jouko Karvinen kuitenkin arveli, että kaupallinen laitos ei valmistune vielä viiteen-kuuteen vuoteen.

Vapo ja Metsäliitto valitsivat tehtaansa paikaksi Kemin. Kyseessä on vasta periaatepäätös, ja huoltoasemille yltävä puudieselin tuotanto viipynee sielläkin tämän vuosikymmenen lopulle.

Etanolilla on mennyt pari vuotta lujaa. Sen merkitys kasvoi arabikapinoiden myötä. Kun ne puhkesivat vuosi sitten, heräsi samalla pelko että raakaöljyn hinta nousee holtittomasti. Näinhän kävi 1970-luvun Lähi-Idän sodassa. Silloin öljyn pörssihinta kolminkertaistui.

Vuoden 2010 lopussa raakaöljyn hinta oli 92 dollaria tynnyriltä eli 0,44 euroa litralta. Nyt tynnyrihinta on 110 dollaria eli 0,54 euroa litralta. Nousu on mitätön. Esimerkiksi Libyan sisällissota ei tuonut mukanaan hamstraukseen perustuvaa hintapiikkiä, vaikka sellaista olisi voinut odottaa.

Etanoli teki hamstrauksen tarpeettomaksi.

Etanolilitra maksaa maailman tavarapörsseissä saman noin puoli euroa kuin raakaöljy. Hinnat ovat kietoutuneet toisiinsa. Jos toinen nousee, toinen jarruttaa sitä.

Etanoli on jo maailmantalouden mahtipolttoaine. Sen merkitys nousee biodieseliä nopeammin. Siksi Suomessakin kannattaisi käynnistää etanolin tuotanto muun pörssimaailman tapaan.

Tai se olisi kannattanut käynnistää jo Kemijärven sellutehtaalla 2008, niinkuin pohjoisen massaliike aikaansa edellä esitti. Puuetanolia olisi alkanut tulla uuden liukosellun oheistuotteena.

Stora-Enso kuitenkin lopetti Kemijärven tehtaansa ja myi kattilat Kanadaan. Puuetanolin suunnitelmat haudattiin.

Ostamme nyt etanolin pääosin ulkoa. Se on peräisin joko Yhdysvaltain maissista tai Brasilian sokeriruo’osta. Ne vievät peltoa ruualta. Kotimainen puuetanoli ei näin tekisi. Se lievittäisi myös maapallon ruokakriisiä, ja ehkäisisi tulevia etelän maiden kansannousuja.

Puuetanolin tuotanto olisi ominta meille. Metsät puskevat energiapuuta kaikkialla, vuodesta toiseen ja yhä enemmän. Tukkipuuta pienemmälle puulle tarvitaan uusia käyttömuotoja. Ja lisää haketta saa viljelemällä turvesuon pohjia pajulle.

VELI POHJONEN

Käsikirjoitus 28.1.2012. Web-teksti 9.1.2018.

No comments: