Perä-Pohjolan koeasemalla, Rovaniemen maalaiskunnassa tutkittiin vuonna 1973 istutustiheyden vaikutusta harmaalepän, hybridihaavan, vesipajun (Salix "Aquatica Gigantea") ja kiiltolehtisen pajun ensimmäisen vuoden satoon ja pituuskasvuun.
Varttunutta vesipajua (Salix gmelinii "Aquatica Gigantea") Kopparnäsin kokeessa Inkoossa |
1. Johdanto
Lyhytkiertoviljelyllä tarkoitetaan jalostettujen puulajikkeiden vesametsätalouteen perustuvaa voimaperäistä viljelyä lyhyttä kiertoaikaa käyttäen. Sille on ominaista pyrkimys mahdollisimman suureen kuiva-ainetuotantoon, ja perinteisesti metsänkasvatukseen kuuluvat laatuvaatimukset: suorarunkoisuus, vähäoksaisuus jne. ovat toisarvoisia ominaisuuksia. Viljelymenetelmät ovat mahdollisimman intensiiviset, kuten täysmuokkaus, tehokas lannoitus, koneellinen kylvö ja korjuu. Lyhytkiertoviljely lähenee siis monilta ominaisuuksiltaan maamme yleisintä peltoviljelyn muotoa: nurmiviljelyä.
*****
ote julkaisusta:
Pohjonen, V. 1974. Istutustiheyden vaikutus eräiden lyhytkiertoviljelyn puulajien ensimmäisen vuoden satoon ja pituuskasvuun. Summary: Effect of spacing on the first year yield and height increment in some species undergoing short rotation culture. Silva Fenn. 8(2):115-127.
No comments:
Post a Comment