Wednesday, February 01, 2023

Luotettavammat menetelmät käyttöön

Ja tapahtui niinä päivinä, että ilmastoomme vaikuttava luonnon alkuainehiili oli verolle pantava. Kertoneeko historia myöhemmin, että se tapahtui YK:n ilmastokokousten saatteessa.

Ilmastokokousten vakiopäätelmä on ollut, että päästöjen hillintä ei ole riittävää. Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus nousee koko ajan.

Ilmaston avuksi tarvitaan muutakin, esimerkiksi nieluihin ulottuva hiilikauppa. Se oli esillä suomalaisissa ilmaston keskusteluissa jo yli kolme vuotta sitten. Pääministeri Juha Sipilä järjesti joulukuussa 2018 aiheesta seminaarin 170:lle alan vaikuttajalle.

Päästömaksu on jo eräänlainen ilmastovero. Joulukuussa, YK:n viimeisimmän kokouksen päätyttyä myös ilmastoministerimme Maria Ohisalo väläytti toisen suunnan huomioimista: maksetaan maanomistajille (metsätilallisille) hiilinieluista.

Kahden suunnan hiilikaupassa on kyse markkinoista, joissa on mukana sekä taivaalle menevä päästöhiili että taivaalta tuleva nieluhiili. Esimerkiksi metsätilalliselle kuuluisi maksaa hänen puustoonsa tulevasta hiilen nieluvirrasta.

Mutta: mikä tuottaa tuloa, siitä on aina velvollisuus maksaa veroa.

EU:ssa taivaalle menevän hiilen (hiilidioksidin) kauppa on toiminut kohta 20 vuotta. Nieluvirtojen osalta vastaavaa ei ole onnistuttu luotettavasti käynnistämään.

Maailmalla puhutaan kyllä hiilidioksidin nielukompensaatioista. Huolestuttavasti tämä myllytys muistuttaa kuitenkin syntien anekauppaa ennen Martti Lutherin aikaa.

Meillä ilmastokamppailun osaamisaluetta ovat metsämme. Osaamme jo laskea metsätilojemme hiilen nieluvarastot ja vuotuiset nieluvirrat. Kiitos tästä kuuluu Metsäntutkimuslaitoksen 1921 aloittamalle Valtakunnan Metsien Inventoinnille ja metsänhoitoyhdistysten pitkäaikaiselle työlle.

Hiilinielun vuosimaksun maatiloille voisi määrittää esimerkiksi metsaan.fi tietokannan ja EU:n päästökaupan hinnan vuosikeskiarvon avulla.

Metsätilojen osallistuminen hiilikauppaan olisi luotettavin toteuttaa metsäverotuksen kautta. Metsätilallinen ilmoittaisi vuosittain metsiensä hiilen nieluvaraston määrän. Verohallinto vertaisi lukemaa edellisvuoteen ja liittäisi tiedon vuotuiseen verolaskentaan.

Hallinnollisesti kyseessä olisi saman kokoluokan muutos, mikä metsissämme tapahtui vuonna 2005. Siirryimme silloin pinta-alaverotuksesta rahatulon verotukseen. Muutoksen hallintokuvioista hiiliverotus voisi ottaa oppia.

Metsätilat odottavat luotettavaa hiilikauppaa. Kirkkohistoria opettaa, että syntien anekauppa piti poistaa käytännöstä ja korvata Martti Lutherin uskonpuhdistuksella. Jotain vastaavaa ilmastokamppailu odottaa.

Nielukompensaatiot olisi luotettavampaa korvata esimerkiksi uudella metsäverotuksella. Ilmastomme sitä odottaa. Sitä odottavat myös seuraavat YK:n ilmastokokoukset.

VELI POHJONEN

Iijokiseutu. Kolumni. 1.2.2023. 

No comments: