Usambara on koillista Tansaniaa. Se on Intian valtamerelle siintävä vuorijono, jonka Itä-Afrikkaan purjehtineet merenkävijät näkivät maamerkkinä Tangan lahden kohdalla. Usambaran vuoret ottavat vastaan valtameren kostean tuulen ja tiivistävät sen sateiksi. Vuorten rinteitä on peittänyt vanhastaan sankka sademetsä. Alue kuuluu kasvi- ja eläinlajistoltaan ainutlaatuisiin Itä-Afrikan rannikkometsiin. Se on yksi maapallon luonnon monimuotoisuuden huippukohteista (biodiversity hotspot). Usambara on suomalaisille tutun huonekasvin, paavalinkukan eli saintpaulian (Saintpaulia ionantha) geneettinen alkukoti. Paavalinkukkaa kasvaa eniten 8380 hehtaarin suuruisella Amanin suojelualueella. Se on muiltakin luontoarvoiltaan Usambaran arvokkain alue.
Usambaran metsävarat, jalopuulajit ja hakkuumahdollisuudet lähellä rannikon satamia alkoivat kiinnostaa kauppiaita 1800-luvun lopulla. Hakkuut aloitti silloinen siirtomaavalta Saksa, jonka siirtomaakausi jatkui vuoteen 1918. Seuraavaksi hakkuita jatkoivat britit. He myös raivasivat Amanin sademetsän keskelle noin 1000 hehtaarin suuruisen, vieläkin toimivan teeplantaasin. Tansania itsenäistyi vuonna 1961, minkä jälkeen Usambaran metsiä hakkasi paikallinen sahayritys, Sikh Saw Mills. Vuonna 1971 Arushan julistuksen myötä Tansania omaksui sosialismin ja sen seurauksena hallitus päätti kansallistaa yrityksen. Valtionyhtiö jatkoi silti hakkuita.
Alueen metsänkäytön taustalla on talouden ja ympäristön kaksijakoisuus. Usambara voi olla tuottavan tansanialaisen metsätalouden tyyssija. Toisaalta se on yksi Tansanian ja koko Afrikan arvokkaimmista rannikkometsien monimuotoisuuden suojelukohteista. Luontotyyppinä se on yksi maapallon viimeisistä. Sen menetystä ei voi millään korvata.
*****
Kyseessä johdanto artikkeliin; itse kirja julkaistiin vuoden 2021 lopussa.
Pohjonen, V. 2021. Neljännesvuosisadan metsähanke Usambaran vuorilla Tansaniassa. ss. 137-146. Pekka T. Rajala & Anna-Leena Simula (toim.) 2021. Suomalaiset maailman metsissä. ISBN 978-951-98778-3-9.
Koko artikkelini voi ladata PDF-fileenä