Wednesday, May 05, 2021

Joko nie­lu­met­säm­me pää­se­vät EU:n las­ken­taan?

Ilmastokamppailu etenee. Joko metsiemme hyvä hiilimetsänhoito pääsee siihen mukaan? Sitä ounastelee EU:n uusi metsälinjaus, missä kaikkia yli 13 hehtaarin metsätiloja ehdotetaan mukaan hiilidioksidin taselaskelmiin.

Taselaskelmat tarvitsevat laskelmia metsien puuvarastoista. Luke on mitannut metsiämme Hangosta Utsjoelle ulottuvilla linjoilla 13 kertaa, vuodesta 1921 lähtien. Tuorein laskenta on jaksolle 2015–2019. Kasvavissa nielumetsissämme oli puuta 2 482 miljoonaa kuutiota.

Vuosikasvunsa pohjalta nielumetsien pinta-alaan lasketaan metsämaa (kasvua vähintään kuutio/hehtaari/vuosi) ja kitumaa (0,1–1). Nielumetsien pinta-ala oli 22,8 miljoonaa hehtaaria 2017.

Yhtä nielumetsän hehtaaria kohti meillä oli puuta 109 kuutiota. Keskikuutiosta on laskettavissa hiililuku. Se kertoo, paljonko nielumetsän hehtaarille on varastoitunut alkuainehiiltä. Mukaan lasketaan rungot, oksat, lehvästö ja karkeat juuret. 2017 hiililukumme oli 38,7 tonnia hiiltä keskimääräistä nielumetsän hehtaaria kohti.

Hakkuista huolimatta hiililukumme kasvaa noin puolella tonnilla vuodessa. Laskennallinen hiilen virta on 0,531 tonnia alkuainehiiltä vuotta ja nielumetsän keskihehtaaria kohti 2021.

EU on hinnoitellut ilmastohiilen 2004 lähtien. Huhtikuussa hinta oli 172 euroa alkuainehiilen tonnilta. Jos laskuttaisimme sillä hinnalla EU:n ilmastorahastoa hiilivirrastamme, tulos olisi melkoinen. Lasku olisi nielumetsän hehtaaria kohti 91,5 euroa vuodessa. Koko nielumetsistä vuosilasku olisi 2 077 miljoonaa euroa. Keskimäärin kukin suomalainen voisi kuitata EU:lta metsähiilirahaa 375 euroa vuodessa.

Ilmastokamppailussa hiilen virroilla on niin mittava rahallinen arvo, että se alkaa kiinnostaa verohallintoa. Se kiinnostaa EU:n komissiota jo nyt. Ilmastonmuutoksen merkitys on sitä luokkaa, että metsien hiilivarastoja ja -virtoja ei tulisi kytkeä hetkellisiin tukiaisjärjestelmiin. Hiili olisi luontevampaa kytkeä vakiintuneeseen metsäverotukseen.

EU:n normitukseen pohjaten metsätilat, yhteismetsät ja yhtiömetsät voisivat vuosittain ilmoittaa veroilmoituksessa hiilivarastonsa sen hetkisen suuruuden. Varaston laskenta on edistynyt. Sen voi tehdä esimerkiksi metsaan.fi palvelulla tai kännykkäsovelluksella. Verotoimisto laskisi edellisvuoden hiilivirran suunnan ja suuruuden, määrittäisi sen rahallisen arvon ja liittäisi sen verojen koko pakettiin. Hiilitonnin vuosihinnan määrittäisi ylempi verohallinto kilometrikorvauksen tapaan.

Hyvin metsäänsä hoitava kokisi EU:n hiilimaksun veronpalautuksena. Huono hoitaja kokisi hiilimaksun jälkiverona. Hän hakkaisi metsää sen kasvua enemmän ja aiheuttaisi ilmastopäästön. Siitä on oikein ja kohtuullista maksaa ilmastoveroa.

Veli Pohjonen

Lapin Kansa. Mielipide. 5.5.2021

No comments: