Saturday, August 25, 2018
Metsien merkitys ilmaston muutoksessa vahvistuu
Vielä 10 000 vuotta sitten maapallo näkyi avaruuteen nykyistä vehreämpänä. Luonnonmetsät peittivät 48 prosenttia maapallon maapinnasta. Vehreä kasvusto eli biomassa koostuu valtaosin puiden rungoista, oksista, lehdistä ja juurista. Alkuainehiiltä niissä oli kaikkiaan 850 miljardia tonnia. Ilmakehässä oli alkuainehiiltä 550 miljardia tonnia.
Piakkoin jääkauden jälkeen metsää alkoi ihmiskunnan kasvun kera hävitä, ensin hitaasti mutta 1700-luvulla virinneen teollistumisen kauden myötä alati kiihtyen. Tänään metsämme ovat huvenneet niin, että biomassan hiilen koko määrä maapallolla on pudonnut tasolle 550 miljardia tonnia. Ilmakehän hiilen määrä on vastaavasti noussut.
Labels:
2018,
alkuainehiili,
grafeeni,
hiilidioksidi,
käänteisosmoosi,
kivihiili,
luonnonmetsät,
maakaasu,
metsien häviö,
öljy,
päästötalous,
Paloheimo,
Sahara,
Sahel,
Uusimaa,
yhteismetsä
Wednesday, August 15, 2018
Jätevedet odottavat ekopuhdistamoita
Nykytaloutemme päästää luontoon kiusallisia aineksia. Typpeä ja fosforia karkaa rehevöittämään ojia, puroja, jokia, järviä ja lopulta Itämerta. Helteisenä kesänä sen ovat Suomenlahden rannikolla asuvat nähneet meren pinnalla kelluvina viherlevän lauttoina.
Puhdistamojen kasvava ongelma ovat poistuvan puhtoveden lääkejäämät. Niiden hajottamiseen tai pysäyttämiseen eivät nykypuhdistamot pysty. Maailmanlaajuiseksi kasvava ongelma on muovin mikrohiukkasten valuminen jokiin ja lopulta meriin.
Monday, August 13, 2018
Energiatavoitteinen puunjalostus oli menestyksekäs ohjelma
Joensuun yliopistossa kehitettiin 1992 metsäsektorille energiatavoitteinen puunjalostusohjelma. Ohjelma liittyi silloin lisäsähkön tarpeeseen kaavaillun viidennen ydinvoimalan – Olkiluoto kolmosen – vaihtoehtojen laskentaan.
Lisäsähkön tarve tuli metsäteollisuudesta, kuumahierteeseen perustuvista uusista paperitehtaista. Niitä suunniteltiin tuottamaan paperia 1900-luvun lopulla vallinneella sanomalehden ja aikakauslehden nousukaudella.
Subscribe to:
Posts (Atom)